Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Onderzoek Amnesty: EU neemt maar 0,5 procent Syrische vluchtelingen op

De Europese Unie vangt in 2013 niet meer dan een half procent op van de 2,3 miljoen Syrische vluchtelingen. Volgens een rapport dat Amnesty International vandaag publiceert gaat het om 12.340 mensen. Het betreft dan door de VN geregistreerde vluchtelingen die in aanmerking komen voor vestiging elders. „Europese leiders moeten hun hoofd in schaamte laten hangen”, schrijft directeur Salil Shetty van Amnesty in een persbericht.

Eerder deze week riep de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, Europa op ten minste 30.000 van deze vluchtelingen op te nemen. 97 procent van de gevluchte Syriërs verblijft nu in buurlanden: Libanon huisvest er meer dan 830.000, Jordanië ruim 560.000. Tien van de 28 EU-landen hebben aangeboden Syriërs op te nemen, Duitsland voorop. Rond de 55.000 Syriërs hebben zelf in Europa asiel aangevraagd. De meesten van hen willen naar Zweden of Duitsland die een ruimhartig asielbeleid voeren.

Via haar woordvoerder liet Eurocommissaris Malmström (Binnenlandse Zaken) vanmorgen weten: „Lidstaten beslissen over het opnemen van vluchtelingen. Maar de Commissie roept alle EU landen op hun inspanningen te verhogen.”

In een brief aan staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) heeft Amnesty Nederland aan de regering gevraagd meer te doen. De 250 plaatsen die Nederland heeft toegezegd zouden volgens de organisatie bovenop het jaarlijkse nationale vluchtelingenquotum moeten komen. Nu is het daar onderdeel van. Ook zouden asielaanvragen van Syriërs minder formeel kunnen worden behandeld.

Volgens Amnesty is vooral in Italië, Bulgarije en Griekenland sprake vanschrijnende situaties met vluchtelingen die Europa illegaal proberen binnen te komen. In de eerste tien maanden van 2013 bereikten 10.000 vluchtelingen Italië via de Middellandse Zee. Onder de dodelijke slachtoffers van de twee schipbreuken bij Lampedusa waren veel Syriërs. De Griekse kustwacht zou bootjes terugslepen naar Turkse wateren.