Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oekraïne laat alle gevangen demonstranten vrij

In opdracht van een Oekraïense rechtbank zijn alle demonstranten die de politie in Kiev heeft opgepakt vrijgelaten. Daarmee is een van de eisen van de oppositie in Oekraïne ingelost, die nu drie weken bezig zijn met een massale demonstratie in de hoofdstad Kiev.

Een demonstrant bidt op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Een demonstrant bidt op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto AFP/Viktor Drachev

In opdracht van een Oekraïense rechtbank zijn alle demonstranten die de politie in Kiev heeft opgepakt vrijgelaten. Daarmee is aan een van de eisen van de oppositie in Oekraïne voldaan, die nu drie weken bezig is met een massale demonstratie in de hoofdstad Kiev.

Update 13.10 uur: persbureau Reuters meldt dat president Viktor Janoekovitsj heeft aangekondigd amnestie te vragen voor de demonstranten die vastzaten.

Een woordvoerder van de rechtbank heeft vanmiddag verklaard dat de laatste negen demonstranten die sinds 1 december vastzaten vandaag zijn vrijgelaten. De strafzaken tegen deze mensen gaan wel gewoon door.

De oppositie gaat akkoord met het voeren van onderhandelingen met de regering van president Viktor Janoekovitsj, onder enkele voorwaarden. Hij heeft alle politieke partijen, maatschappelijke organisaties en de orthodoxe geestelijkheid opgeroepen tot rondetafelgesprekken. De vrijlating van de demonstranten was een van deze voorwaarden. Daarnaast eisen de actievoerders dat de regering toenadering zoekt tot de Europese Unie.

Janoekovitsj heeft ‘bereidheid’ getoond EU-overeenkomst te tekenen

Bijna drie weken geleden zag de regering van Janoekovitsj er plotseling van af om een samenwerkingsakkoord met de EU te tekenen, waarna grote protesten van pro-Europese demonstranten uitbraken. Onder druk van de binnenlandse protestbeweging en westerse mogendheden heeft de Oekraïense regering de oproerpolitie teruggetrokken van het centrale plein in Kiev, dat wordt bezet door de demonstranten. Met name de VS dreigden met sancties.

Gisteren liet de overheid weten haar standpunt hierin te hebben gewijzigd. Sergej Arboezov, de vicepremier van Oekraïne, heeft gisteravond gezegd dat Kiev “snel” een handels- en associatieakkoord met de EU zal tekenen. Arbuzov maakte zijn opmerkingen na een gesprek met Stefan Füle, de eurocommissaris voor Uitbreiding. In dat gesprek is volgens Arboezov een ‘routekaart’ besproken om het akkoord te implementeren.

Eerder op de dag deelde EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton al mee dat president Viktor Janoekovitsj nog altijd de intentie heeft een akkoord met de EU te tekenen.