Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Een lachende Obama met een knullig wit bordje: voer voor fotoshoppers

Onverwacht kun je het niet noemen. Je zet president Obama met een knullig wit promobordje voor Obamacare op de foto met daarop waarom híj vindt dat mensen zich moeten aanmelden voor een zorgverzekering, natúúrlijk gaan mensen op Twitter die tekst dan vervangen door hun eigen.

Het Witte Huis moet dit hebben zien aankomen. Je zet president Obama met goede bedoelingen, breeduit lachend op de foto met een knullig wit bordje met daarop de hashtag #getcovered en dan waarom hij vindt dat onverzekerden zich zouden moeten inschrijven voor Obamacare. Een beetje promotie kan de wet wel gebruiken. Maar natúúrlijk gaan mensen hun eigen teksten photoshoppen op dat witte vlak. Als het internet ergens goed in is…

Met deze tweet begon het dus: Obama roept mensen op zich in te schrijven voor Obamacare/The Affordable Care Act, want “niemand moet blut raken, alleen omdat ze ziek worden”.

Twitter avatar WhiteHouse The White House Nobody
should
go
broke
just
because
they
get
sick.
http://t.co/bjreKFBfQi
#GetCovered, http://t.co/XG4gwPws92

Een van de eersten die met bewerking kwam, was de Republikeinse senator (en nummer vier in de ‘persoon van het jaar’-verkiezing van TIME) Ted Cruz. Die zag een opening voor wat kritiek:

Twitter avatar SenTedCruz Senator Ted Cruz FIFY MT @WhiteHouse: President Obama: #GetCovered because … http://t.co/8SylaoZNcM

En toen ging het los: van verwijzingen naar de NSA tot de inmiddels beruchte selfie tijdens de Mandelaherdenking en een parodie op de intro van de comedyserie Modern Family.

Twitter avatar TheBrownFolder Tim Williams #GetCovered because the NSA’s got all your records already anyway. http://t.co/GGo24rApSk
Twitter avatar Matthops82 Matt It appears that President Obama believes his greatest achievement is…himself. http://t.co/DBnFJvUJfE
Twitter avatar TheDCVince Vince Coglianese Obama’s just rubbing it in now. http://t.co/GWCysNAPYu
Twitter avatar Yair_Rosenberg Yair Rosenberg OK, President Obama, you win.
http://t.co/zjEzNnhJJg

Valse start voor Obamacare

The Affordable Care Act, Obamacare in de volksmond, is de grote zorgwet van de Amerikaanse president. De bedoeling is dat de zorg beter, toegankelijker en goedkoper wordt. Van mensen wordt echter verwacht dat ze zichzelf verzekeren tijdens de aanmeldingsperiode van een halfjaar, die op 1 oktober van start ging, anders betalen ze een bedrag per maand. Het is de grootste hervorming van de zorg sinds de introductie van Medicaid en Medicare in de jaren ’60.

Republikeinen verzetten zich hevig en de wet was speelbal rond de shutdown van de Amerikaanse overheid. Vooral het mandaat, de verplichting tot een zorgverzekering, ligt niet goed. En dat belangrijke onderdeel, het aanmelden voor een verzekering, kent zelf ook een valse start.

Een van de oorzaken waren de problemen met de officiële website healthcare.gov, die niet goed bleek te werken. In de eerste maand schreven slechts 106.000 mensen zich in voor Obamacare, waar de Amerikaanse regering uitging van een half miljoen. In november is het beter gegaan, meer dan 250.000 mensen schreven zich vorige maand in, schreef persbureau Reuters eerder deze week. Voorafgaand aan de lancering rekende de Congressional Budget Office nog op 7 miljoen aanmeldingen in 2014.

Meer dan 47 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben geen zorgverzekering, meer dan vijftien procent van de bevolking.