Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Nederland stuurt geen delegatie naar begrafenis Mandela

Nederland is zondag niet vertegenwoordigd bij de begrafenis van Nelson Mandela, meldt persbureau Novum. “Het is de bedoeling dat het kleinschalig blijft en dat er niet te veel mensen komen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans voor aanvang van de ministerraad vanmiddag. Nederland stuurt geen afvaardiging naar Mandela's begrafenis.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans voor aanvang van de ministerraad vanmiddag. Nederland stuurt geen afvaardiging naar Mandela's begrafenis. Foto ANP / Valerie Kuypers

Nederland is zondag niet vertegenwoordigd bij de begrafenis van Nelson Mandela, meldt persbureau Novum. “Het is de bedoeling dat het kleinschalig blijft en dat er niet te veel mensen komen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Koning Willem-Alexander was afgelopen dinsdag bij de herdenkingsdienst voor de oud-president en voormalig antiapartheidsstrijder, samen met Timmermans. De koning bracht woensdag ook nog een bezoek aan het gebouw waar Mandela lag opgebaard. Mandela wordt zondag begraven in Qunu, het dorp waar hij opgroeide.

Rijen voor Mandela om nog afscheid te nemen

Het lichaam van Mandela ligt vandaag voor de derde en laatste dag opgebaard in het Uniegebouw in Pretoria waar Zuid-Afrikanen nog afscheid van hem kunnen nemen. Het levert volgens de regering al de hele dag kilometerslange rijen op. Aan de wachtende wordt water uitgedeeld, terwijl ouderen en kinderen vooraan mogen aansluiten. Toch heeft de regering gewaarschuwd dat mogelijk niet iedereen meer in gelegenheid zal zijn een laatste blik op Mandela te werpen.

Dat leverde frustratie op bij sommige wachtenden. Een grote groep van honderden rouwenden schreeuwden dat ze Mandela wilden zien, wierpen een door de politie gesloten hek om en stormden naar voren, zo meldt persbureau AP. Verscheidene mensen gingen in het gedrang onderuit en liepen verwondingen op. Om de alsmaar uitdijende mensenmassa in goede banen te kunnen blijven leiden sloot de regering rond het middaguur de parkeerplaatsen.

Vanmiddag wordt het lichaam naar elders overgebracht. Dat kan niet worden uitgesteld, omdat de familie van Mandela erop staat dat de lijkbaar bij daglicht wordt vervoerd.

Bekijk hier een fotoreportage over vandaag: