Het was wijlen Albert Moens die zijn collega Ton Hooijmaijers uitlegde waarom bestuurders op het provinciehuis in Haarlem geen succes werd gegund. „In de politiek word je niet afgerekend op wat je doet maar op wat je niet doet”, was Moens’ analyse, zo vertelde Hooijmaijers vorige week op de dag dat hij werd veroordeeld voor onder meer het aannemen van steekpenningen. Hooijmaijers: „Ik zei: hoe bedoel je dat? Toen antwoordde Albert: ‘Ton, als je niks doet, vinden ambtenaren je geweldig want dan ben je een vent die luistert. Maar als je iets wilt veranderen, leidt dat tot enorme weerstand.’”
Van ex-GroenLinks-gedeputeerde Moens is sinds gisteren bekend dat hij smeergeld aannam. Moens declareerde in 2008 als gedeputeerde ruim 25.000 euro bij Econcern, waarmee hij namens Noord-Holland zaken deed. Na zijn vertrek bij de provincie ging hij voor dit bedrijf in duurzame energie werken.
De innige band tussen Moens en Econcern is geen verrassing. De Commissie Operatie Schoon Schip, die de bestuurscultuur op het provinciehuis onderzocht, constateerde eind 2012 al dat Moens zich „niet heeft gehouden aan de norm” om de schijn van bevoordeling of belangenverstrengeling te voorkomen. Gisteren werd bekend dat hij ook betaald is.
Ingewijden vertellen over het dominante optreden van Moens als provinciebestuurder. „Hij was ronduit intimiderend”, zegt een van hen. Interessant in dat licht is Moens’ specialisatie bij zijn opleiding tot sociaal-educatief werker: andragogie, de stroming in de sociale wetenschappen die de mens wil bijstaan in de ontwikkeling tot mondigheid en zelfstandigheid.
De in Limburg geboren Moens, in augustus op 61-jarige leeftijd overleden, begon zijn politieke carrière bij de Politieke Partij Radicalen. Nadat die opging in GroenLinks, bekleedde hij tal van politieke functies. Zo was hij burgemeester van Oostzaan voor hij in 2003 de eerste gedeputeerde was namens de groenen in Noord-Holland.
De partij zegt „met verbijstering” kennis te hebben genomen van Moens’ handelen. „Als alle feiten kloppen, was het gedrag van Moens laakbaar en in strijd met de integriteit.” Volgens GroenLinks zijn er „ indringende gesprekken” gevoerd met Moens over zijn betrokkenheid bij Econcern. „Daarin heeft hij altijd ontkend iets te hebben verzwegen voor de partij”, zegt regionaal bestuursvoorzitter Gerard Vlaanderen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland noemt Moens’ optreden „bestuurlijk laakbaar” en laat forensisch onderzoek verrichten om te bezien of de provincie is benadeeld.