Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Buitenhof annuleert uitnodiging spreker vanwege rolstoel

Afgelopen zondag zat niet Zuid-Afrika deskundige Ineke van Kessel aan tafel bij het tv-programma Buitenhof maar de Vlaamse schrijver Tom Lanoye. Van Kessel zou zondag over Nelson Mandela komen praten in de actualiteitenrubriek, maar bleek tijdelijk met een gipsbeen in een rolstoel te zitten. Daarop werd haar uitnodiging geannuleerd.

Een redactrice vertelde aan Van Kessel dat gasten volgens het format altijd naar de tafel lopen. „Dan ga ik toch op krukken. Of iemand rolt me erheen”, stelde Van Kessel voor. „Ik had het nog over Mandela, die streed vóór gelijke kansen voor iedereen.” Corinne Hegeman, eindredactrice van Buitenhof, spreekt van een misverstand. „Dat een rolstoel niet in het format zou passen, klopt niet. We hebben vaker gehandicapte gasten. Mijn collega heeft mevrouw Van Kessel haar excuses aangeboden.” Van Kessel weerspreekt dit: „Excuses heb ik niet gehad.” (NRC)