Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘KPN gaat alarmnummer 112 beheren’

Foto ANP / Lex van Lieshout

KPN neemt het beheer van het telecomnetwerk van Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten over waar ook noodnummer 112 onder valt. Dat schrijft telecomvakblad Verbinding op basis van bronnen binnen KPN en de huidige beheerder, telecomaanbieder Alcatel-Lucent.

Beide telecombedrijven en het ministerie van Veiligheid en Justitie konden niet inhoudelijk reageren. “De procedure loopt nog”, gaf een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie desgevraagd aan. Wanneer er duidelijkheid komt over het beheer van het communicatienetwerk wist hij nog niet. Consumenten zouden niets van een eventuele overgang moeten merken.

Het zogeheten T2000-communicatienetwerk wordt alleen gebruikt door hulp- en veiligheidsdiensten. Het telecomnetwerk is vergelijkbaar met gsm-netwerken die voor normale telefoongesprekken worden gebruikt, maar dan toegespitst op hulpdiensten. Als beheerder is KPN verantwoordelijk voor de voorzieningen en het onderhoud van het telecomnetwerk.

Alcatel-Lucent levert in ieder geval tot en met 24 december diensten voor het communicatienetwerk. Het bedrijf, dat onder meer soortgelijke diensten levert in Duitsland en de Verenigde Staten, kan volgens het telecomvakblad beroep aantekenen tegen het besluit, maar het ministerie wilde ook hier niet op reageren.(Novum)