Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kim Jong-un laat zijn oom doden

De geboeide Jang Song-thaek, oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, tijdens zijn korte proces. Hij kreeg de doodstraf.
De geboeide Jang Song-thaek, oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, tijdens zijn korte proces. Hij kreeg de doodstraf. Foto Reuters/Yonhap

De in ongenade gevallen oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Jang Song-thaek, is gisteren na een kort proces geëxecuteerd. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia vanmorgen gemeld.

Jang (67), tot vorige maand de op een na machtigste man in de gesloten communistische staat, was schuldig bevonden aan verraad. Hij zou zelf de macht hebben willen grijpen en de economie in een rampzalige richting hebben willen duwen.

Jang, die zondag demonstratief werd opgepakt door veiligheidsagenten tijdens een partijvergadering, werd begin deze week al zwart gemaakt door de staatsmedia. Hij zou corrupt zijn geweest, aan drugs verslaafd, een rokkenjager en een gokker.

De meeste analisten menen dat Kim via deze zuivering zijn positie heeft versterkt. Eerder onthief hij al enkele topmilitairen uit hun functie, zij het minder hardhandig. „Door een beetje terreur te laten zien, wordt de macht van Kim waarschijnlijk verder geconsolideerd”, zei de Zuid-Koreaanse Noord-Korea-expert Chin Hee-gwan.

Maar de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei deze week te vrezen voor meer instabiliteit in de relaties met Noord-Korea.

Bij het aantreden van de toen nog geen 30-jarige Kim in 2011 gold de ervaren Jang, die ook onder Kims vader Kim Jong-il al een prominente rol speelde, als mentor van de nieuwe leider. Zijn huwelijk met de zuster van Kim Jong-il leek zijn positie nog sterker te maken. Jang was al eens eerder enige tijd uit de gratie geweest, maar kwam toen terug. (AP, Reuters)