Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Kerstoffensief om Ziggo, de aandeelhouder wint

Kabelaar Ziggo is opnieuw in onderhandeling met het Amerikaanse Liberty Global.

1 Hoe lang blijft Ziggo nog zelfstandig?

Die vraag stellen beleggers zich al sinds de Nederlandse kabelmaatschappij anderhalf jaar geleden naar de beurs ging. Het antwoord: waarschijnlijk niet lang meer. Gisteren maakte Ziggo bekend dat de overnamegesprekken met Liberty Global, de eigenaar van UPC, zijn hervat. Prompt schoot het aandeel Ziggo met ruim 5,3 procent omhoog, terwijl de rest van de AEX juist verloor. Het bedrijf van de Amerikaanse mediamagnaat John Malone heeft zich stapsgewijs voor 28,5 procent in Ziggo ingekocht en probeert nu de rest te veroveren.

2 Wanneer is de deal rond?

Een betere vraag is: wie begint er nou vlak vóór de Kerstdagen nieuwe overnamegesprekken? Waarschijnlijk een onderhandelaar die verwacht dat de deal snel gesloten is. Samen met Ziggo zou UPC in Nederland 4,6 miljoen tv-kijkers bedienen. De samensmelting van de twee grootste kabelaars van Nederland is de logische, laatste stap. UPC en Ziggo hebben een gezamenlijke concurrent in KPN, die de achterstand ten opzichte van het snelle kabelinternet in begint te halen.

3 Mag dat maar zo?

Mededingingsautoriteiten zullen vermoedelijk niet dwarsliggen als UPC en Ziggo samengaan. Consumenten merken er weinig van, afgezien van wat administratieve rompslomp: de kabelaars zijn feitelijk geen concurrenten, omdat het aanbod in Nederland regionaal gescheiden is.

4 Wat gaat Ziggo opleveren?

In oktober deed Liberty Global al een overnamebod, maar dat werd afgewimpeld als te laag. De koers schoot toen met 7,7 procent omhoog, tot 31 euro. Een aandeel staat inmiddels rond de 32,60 euro een beurswaarde van 6,5 miljard euro.

Blijkbaar heeft Liberty Global nu een beter bod, anders zouden de partijen niet opnieuw aan tafel zitten. Een bod van rond de 35 à 36 euro per aandeel lijkt aannemelijk. Daarmee komt de waarde van Ziggo op zo’n 7 miljard euro.

5 Is dit voorlopig de laatste fusie in de telecomwereld?

De strijd om Ziggo speelt zich af op een moment dat de hele telecomsector in beweging is. Dit jaar slaagde KPN er bijvoorbeeld in om een ongewenste overnamepoging van grootaandeelhouder América Mòvil (voorlopig) van zich af te slaan.

Liberty Global deed al eerder een reeks grote overnames, waaronder het Britse Virgin Media (16 miljard dollar; 11,5 miljard euro).

In oktober verkocht Liberty Global zijn televisietak Chello-media voor 750 miljoen euro aan het Amerikaanse AMC. Dat geeft armslag voor nieuwe overnames.