Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Internetgebruik onder ouderen fors gestegen - Twittergebruik neemt af

Foto ANP/Lex van Lieshout

In de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar is het internetgebruik in Nederland sinds 2005 verdubbeld. Bijna nergens in de EU is het gebruik zo hoog als in Nederland binnen deze groep. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen.

De ouderen gebruiken het internet in toenemende mate om te bellen, winkelen en bankieren. In het afgelopen jaar gaf 80 procent van de mensen met een leeftijd tussen de 65 en 75 jaar geregeld online te zijn. In 2005 was dat nog minder dan de helft hiervan.

55 procent van de ondervraagden gebruikt het internet vrijwel dagelijks. Dat is vier keer zoveel als acht jaar geleden. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 12 tot 65 jaar is 87 procent dagelijks online.

Ruim de helft van Nederlanders bezit tablet

Voor het eerst zijn er meer mensen die een smartphone bezitten (8,5 miljoen, oftewel 67 procent) dan een pc/desktop (65 procent). Ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) heeft een tablet. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van consumentenonderzoeker GfK.

Twittergebruik fors gedaald, Instagram in opkomst

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast dat het aantal Nederlanders met een Twitter-account het afgelopen jaar stabiel is gebleven met 27 procent, maar het actieve gebruik daalt fors. Het gemiddeld aantal Twitterberichten is in een jaar tijd gehalveerd.

Het aantal bezoeken ging van gemiddeld 22 per week (in december 2012) naar 13 per week een jaar later. Het aantal geplaatste berichten ging in dezelfde periode van 8 per week naar 3,5.

GfK ondervroeg Het onderzoek is uitgevoerd met een steekproef onder duizend Nederlanders. Facebook blijft het grootste sociale medium in Nederland met negen miljoen gebruikers. Onder jongeren is vooral Instagram in opkomst.