Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Heerenveen wint na vier maanden weer eens uit

Heerenveen heeft vanavond voor het eerst sinds 10 augustus weer eens een uitduel in de Eredivisie gewonnen. De Friezen waren door twee goals van topschutter Alfred Finnbogason met 2-1 te sterk voor PEC Zwolle. Voor de ploeg van coach Marco van Basten was het pas de tweede zege op vreemde bodem dit seizoen.

PEC dook in de openingsfase regelmatig gevaarlijk op voor het Heerenveen-doel. De thuisploeg wist het overwicht echter niet in de score uit te drukken. In de 32e minuut kreeg PEC de rekening gepresenteerd. Luciano Slagveer werd op weg naar het PEC-doel gevloerd door goalie Diederik Boer. Scheidsrechter Jeroen Sanders was onverbiddelijk en wees naar de stip. Finnbogason scoorde: 0-1.

Na rust lagen de mogelijkheden vooral bij Heerenveen. Finnbogason liet echter tot tweemaal toe na de score te verdubbelen. Op schitterende wijze kwam PEC vervolgens langszij. Joost Broerse schoot de bal vanaf een meter of dertig uit een vrije trap in de bovenhoek.

Halverwege de tweede helft bracht Van Basten Rajiv van La Parra voor Slagveer in de wedstrijd. Nog geen drie minuten later sorteerde die wissel al effect. Van La Parra zette Finnbogason vrij voor de keeper en de IJslander faalde niet. Hij tilde daardoor zijn seizoenstotaal naar zestien.

Heerenveen bracht door de zege zijn puntentotaal op 26 en steeg van de achtste naar de vijfde plek. PEC blijft met 22 punten negende. (Novum)