Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

‘Groene stroom gekocht door het Rijk blijkt niet duurzaam’

Het Prinses Amalia Windpark ter hoogte van IJmuiden, waar groene stroom wordt geproduceerd. De 'groene stroom' die het Rijk in heeft gekocht wordt gezien als 'sjoemelstroom' omdat er geen watt extra duurzame energie wordt opgewekt.
Het Prinses Amalia Windpark ter hoogte van IJmuiden, waar groene stroom wordt geproduceerd. De 'groene stroom' die het Rijk in heeft gekocht wordt gezien als 'sjoemelstroom' omdat er geen watt extra duurzame energie wordt opgewekt. Foto ANP/Sander Koning

De rijksoverheid heeft eind vorige maand ‘groene stroom’ ingekocht die geen enkel effect heeft op de reductie van CO2. De certificaten die zijn gekocht, met name afkomstig uit Noorwegen, wordt alom gezien als ‘sjoemelstroom’, zo schrijft de Volkskrant vanochtend.

Het Rijk is officieel een van ‘s lands grootste afnemers van groene stroom omdat het als doelstelling heeft CO2-uitstoot te verminderen. De ingekochte certificaten zijn relatief goedkoop volgens de krant, en omstreden omdat er geen watt extra duurzame energie wordt opgewekt.

Het dagblad legt uit dat de Noorse waterkrachtcentrales stroom produceren voor de Noorse markt, stroom zonder het plakkaat ‘groen’. Het etiket ‘garantie van oorsprong’ (GVO) wordt afzonderlijk verkocht en zo wordt er iets extra’s aan verdiend.

Ministerie ziet geen bezwaar

Het ministerie van Defensie, dat namens het Rijk energie inkoopt, laat weten geen reden voor bezwaar te zien. Volgens de wet is de stroom officieel duurzaam, zo meldt een woordvoerder tegenover de Volkskrant: “Het is veruit de beste manier om elektriciteit voor de laagste prijs duurzaam in te kopen.”

Ambtenaren, gebouwen en apparaten van het Rijk verbruiken jaarlijks één terawattuur elektriciteit: een miljard kilowattuur (kWh), te vergelijken met het verbruik van 300 duizend huishoudens. Vergelijkbare grote verbruikers zoals de Nederlandse Spoorwegen en KPN hebben de afgelopen jaren wel gekozen voor hernieuwbare energie uit Nederland.