Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Greenpeace: bemanning Arctic Sunrise mag Rusland niet verlaten

Een activist van Greenpeace, vlak na vrijlating in Sint Petersburg.
Een activist van Greenpeace, vlak na vrijlating in Sint Petersburg. Foto AFP/Olga Maltseva

De 26 niet-Russische, op borgtocht vrijgelaten bemanningsleden van de Arctic Sunrise mogen Rusland waarschijnlijk niet verlaten. Greenpeace meldt vanochtend niet te verwachten dat de activisten een uitreisvisum krijgen.

Greenpeace heeft het Russische comité verzocht om de 26 bemanningsleden die niet uit dit land komen zo’n visum te verstrekken. Momenteel is alleen voor het Deense bemanningslid Anne Mie Jensen een afwijzing gekomen, maar Greenpeace verwacht dat dit ook voor alle andere verzoeken zal gelden.

Internationaal Zeerechttribunaal besloot tot vrijlating

De opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht op 19 september hun schip.

De Arctic Sunrise voer toen het schip werd geënterd onder Nederlandse vlag. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat tribunaal bepaalde vervolgens dat de bemanning en het schip door Rusland moeten worden vrijgelaten.