Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Free Mandela

Als hoogleraar Informatica gaf ik in 1993 een paar cursussen aan de Universiteit van Pretoria. Dat niet alle blanke Zuid-Afrikanen achter het apartheidsregiem stonden, blijkt uit een anekdote die men mij toen vertelde. Vroeger kon je op een Macintosh opvragen welke laserprinters in het netwerk vrij waren om iets op af te drukken. Op de

Als hoogleraar Informatica gaf ik in 1993 een paar cursussen aan de Universiteit van Pretoria. Dat niet alle blanke Zuid-Afrikanen achter het apartheidsregiem stonden, blijkt uit een anekdote die men mij toen vertelde. Vroeger kon je op een Macintosh opvragen welke laserprinters in het netwerk vrij waren om iets op af te drukken. Op de universiteit had men een van de printers Nelson Mandela genoemd, zodat op gezette tijden op alle schermen de tekst „Free Nelson Mandela” verscheen.

Doaitse Swierstra