Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Eye of the tiger

In gedachten loop ik de komende twee weken in een grijs joggingpak met een rood bandje om mijn hoofd. Iedere keer dat ik een snack of tussendoortje oversla, hoor ik trompetjes schallen over een seventies-funkbasje en dribbel ik in mijn hoofd de trappen van het Philadelphia Museum of Art op – sinds 1982 beter bekend

In gedachten loop ik de komende twee weken in een grijs joggingpak met een rood bandje om mijn hoofd. Iedere keer dat ik een snack of tussendoortje oversla, hoor ik trompetjes schallen over een seventies-funkbasje en dribbel ik in mijn hoofd de trappen van het Philadelphia Museum of Art op – sinds 1982 beter bekend als de ‘Rocky Steps’ – in voorbereiding op de herculische taak die mij te wachten staat: gedurende 24 uur zal ik onafgebroken drie gangen per uur recenseren. Dat zijn er dus 72.

Vanaf twaalf uur ’s middags op zondag 22 december tot twaalf uur ’s middags de volgende dag, zal er in restaurant Evi in Zandvoort geheel belangeloos non-stop gekookt worden door 26 topchefs (o.a. sterrenchefs Edwin Vinke, Ron Blaauw en Niven Kunz). Dertig stoelen worden per zitting van drie uur per opbod geveild op 24uurevi.nl. De veiling start volgende week woensdag, tegelijk met de opening van het Glazen Huis. De opbrengst gaat naar de organisatie van 3FM Serious Request.

Het is misschien wat ongepast, maar terwijl de 3FM radio-dj’s zich zes dagen verhongeren in het Glazen Huis, zal ik mij 24 uur lang kapot eten voor het Rode Kruis. En het goede doel is dit jaar ook nog eens het voorkomen van kindersterfte door diarree.

Hoe dan ook, ik zal verslag doen van de vierentwintiguursmaaltijd in 72 minirecensies op twitter (@joelbroekaert) en kan daarbij alle morele (en na verloop van tijd waarschijnlijk ook fysieke) steun gebruiken.

Dus hup! Koop een stoel en kom eten voor het goede doel.

Als voorproefje hierbij een van de gerechtjes die chef Menno Post van De Bokkedoorns (**) in Overveen zal serveren: coquille carbonara.

Zet de sjalotjes aan, bak vervolgens de ham mee. Blus af met de bouillon, room en melk en laat tien minuutjes zachtjes pruttelen.

Draai de saus fijn met de kaas in de keukenmachine.

Steek acht rondjes uit het filodeeg ter grootte van de coquilles. Steek net iets kleinere rondjes uit de plakken pata negra (die je voor het gemak even in de vriezer hebt gelegd).

Beboter de deegrondjes, leg er vervolgens de ham en de coquille op. Bak ze tot het filodeeg mooi goudbruin is en daarna nog een minuutje op de andere kant.

Serveer ze met een gepocheerd kwarteleitje op de saus in de schelp, met het deegkorstje naar boven – eventueel met een plukje rucola en wat gekookte pasta.

Coquille carbonara (voorgerecht voor vier personen): filodeeg 8 coquilles 4 kwarteleitjes 75 g geraspte kaas 100 g gekookte ham (in reepjes) 2 plakken pata negra-ham 2 sjalotjes (gesnipperd)2 dl kippenbouillon 0,5 dl room 1 dl melk