Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Excuses AMC aan weduwe huisarts Tuitjenhorn

Anneke Tromp, de weduwe van de huisarts die zelfmoord pleegde.
Anneke Tromp, de weduwe van de huisarts die zelfmoord pleegde. Foto Nieuwsuur

Het AMC heeft per mail excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts uit Tuitjenhorn die begin oktober zelfmoord pleegde. Het Amsterdamse ziekenhuis stelt in een e-mail aan haar dat het eerst met de arts had moeten praten voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd ingeschakeld, dat bevestigt een woordvoerder aan persbureau Novum.

Huisarts Nico Tromp beroofde zichzelf van het leven nadat hij op non-actief was gesteld. Hij gaf in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine, zonder uitleg te geven aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De patiënt overleed korte tijd later. Een co-assistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was trok aan de bel. Toen het AMC de zaak meldde bij de inspectie, zonder met de arts te hebben gesproken, schakelde die justitie in.

Het OM begon vervolgens een strafrechtelijk onderzoek. Eind augustus vond vanwege het onderzoek een huiszoeking plaats. Na de aanklacht van moord werd Tromp depressief en suïcidaal, vertelde zijn weduwe vorige maand aan Nieuwsuur. De huisarts werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar hij twee weken verbleef. Begin oktober werd de huisarts op non-actief gesteld. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Het strafrechtelijk onderzoek werd na zijn dood gestaakt.

AMC: hadden eerst met huisarts moeten praten

Het AMC zegt in de mail dat het niet juist heeft gehandeld en dat eerst een gesprek met de huisarts had moeten worden gevoerd. Het ziekenhuis wil graag met de weduwe van Tromp spreken. Tot nu toe weigerde ze dat.

De mail is volgens de woordvoerder vandaag verstuurd. Eigenlijk wilde het ziekenhuis de excuses in een persoonlijk gesprek overbrengen, maar het lukte tot dusver niet om de weduwe aan de telefoon te krijgen. Volgens het ziekenhuis moet de mail ook als uitnodiging voor een gesprek worden gezien.

‘Melding bij inspectie was wel terecht’

De excuses zijn onderdeel van een interne evaluatie rondom het incident. Het is een voorlopige conclusie, vooruitlopend op een externe evaluatie die minister van Volksgezondheid Edith Schippers eerder al aankondigde. Het ziekenhuis stelt in de interne evaluatie ook vast dat de melding bij de IGZ wel terecht was. De normale procedure voor contact met de inspectie was echter niet gevolgd en er is niet gerealiseerd dat de IGZ bij een melding ook justitie kan inschakelen.

Verder werd de raad van bestuur te laat over de kwestie geïnformeerd. Elk contact vanuit het AMC met de IGZ behoort volgens het ziekenhuis bekend te zijn bij de raad. Dat gebeurde uiteindelijk pas op 12 september, terwijl de zaak rond Tromp al vanaf 22 augustus speelde.

In een verklaring stelt de raad van bestuur dat het AMC in de collegiale zorgvuldigheid ten opzichte van Tromp tekort is geschoten. De raad betreurt dat zeer en betreurt het bovendien dat “de gebeurtenissen zo’n dramatische wending hebben genomen”, zo laat het weten.