Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Erbudak legt beslag op Slotervaartziekenhuis

Foto ANP / Koen van Weel

De overname van het in moeilijkheden verkerende Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter gaat vanwege ruzie tussen de aandeelhouders vooralsnog niet door. De familie Erbudak, een van de aandeelhouders, heeft beslag laten leggen op de ziekenhuisaandelen.

De familie is tegen verkoop van het Slotervaart, omdat zij de overnameprijs te laag vindt en zich niet kan vinden in opdeling van het ziekenhuis.
De beslaglegging vond gisteren plaats nadat bekend was geworden dat de overname door Winter – via zijn MC Groep eigenaar van het IJsselmeerziekenhuis, diverse klinieken en gehandicapteninstellingen – definitief doorgaat. Dat werd duidelijk toen een door de rechter aangestelde bewindvoerder van twee moedermaatschappijen besloot een eerder gesloten koopovereenkomst niet te ontbinden.

Eerder deze week probeerde de familie Erbudak via de rechter de transactie vergeefs tegen te houden. De Ondernemingskamer had veel kritiek op de gang van zaken bij het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de financiële prognoses. Die bleken te zijn gemaakt door mensen die in dienst zijn bij Winter.

In het plan van Winter zal Antoni van Leeuwenhoek, het naburige oncologische ziekenhuis, een deel van de activiteiten van Slotervaart voor 10 miljoen euro overnemen. De door de rechter aangestelde bewindvoerder probeerde deze week vergeefs tot een compromis te komen met de ruziënde aandeelhouders van Slotervaart.