Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Erbudak legt beslag op Slotervaartziekenhuis

Aandeelhouder wil overname Loek Winter blokkeren.

De overname van het in moeilijkheden verkerende Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter gaat vanwege ruzie tussen de aandeelhouders vooralsnog niet door. De familie Erbudak, een van de aandeelhouders, heeft beslag laten leggen op de ziekenhuisaandelen.

De familie is tegen verkoop van het Slotervaart, omdat zij de overnameprijs te laag vindt en zich niet kan vinden in opdeling van het ziekenhuis.

De beslaglegging vond gisteren plaats nadat bekend was geworden dat de overname door Winter – via zijn MC Groep eigenaar van het IJsselmeerziekenhuis, diverse klinieken en gehandicapteninstellingen – definitief doorgaat. Dat werd duidelijk toen een door de rechter aangestelde bewindvoerder van twee moedermaatschappijen besloot een eerder gesloten koopovereenkomst niet te ontbinden.

Eerder deze week probeerde de familie Erbudak via de rechter de transactie vergeefs tegen te houden. De Ondernemingskamer had veel kritiek op de gang van zaken bij het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de financiële prognoses. Die bleken te zijn gemaakt door mensen die in dienst zijn bij Winter.

De belangrijkste aandeelhouder van het ziekenhuis, een vastgoedmaatschappij uit Beverwijk, wil het ziekenhuis voor 29 miljoen euro verkopen, waarbij is inbegrepen de lening van 21 miljoen euro die zij aan het ziekenhuis heeft verstrekt. Dit plan wordt gesteund door de directie van het ziekenhuis. Een van de directeuren zei in een spoedzitting bij de Ondernemingskamer dat de ruzie tussen aandeelhouders het grootste probleem is van het ziekenhuis.

In het plan van Winter zal Antoni van Leeuwenhoek, het naburige oncologische ziekenhuis, een deel van de activiteiten van Slotervaart voor 10 miljoen euro overnemen.

De door de rechter aangestelde bewindvoerder probeerde deze week vergeefs tot een compromis te komen met de ruziënde aandeelhouders van Slotervaart. Volgens ingewijden hebben zorgverzekeraar Achmea en huisbankier ING een doorslaggevende rol gespeeld in de overname. Zij dreigden hun financiering per direct stop te zetten als overname van het ziekenhuis verder vertraagd werd. Een woordvoerder van Achmea ontkent dat de zorgverzekeraar een overname geforceerd heeft.

Johan Kleyn, advocaat van Erbudak, spreekt van een „onaanvaardbaar proces”. Hij zegt dat de financiers van het ziekenhuis niet zomaar hun contracten met het ziekenhuis hadden kunnen verbreken vanwege een ruzie tussen aandeelhouders. Winter was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.