Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

E-reader is een schatje

Wat kreeg u van Sinterklaas? Een tablet, een nieuwe smartphone of een radiografisch bestuurbare auto? We krijgen steeds meer apparaten met opladers in huis. Toch stabiliseert ons elektriciteitsverbruik de laatste jaren. Dat is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat we eigenlijk sterk kunnen dalen in ons verbruik. Waarom dat niet gebeurt? Omdat we oude en eigenlijk onnodige apparaten in huis laten staan. Te beginnen met verlichting, dat is zo’n 15 procent van uw stroomverbruik. Kan minder, dus vervang die gloeilampjes. Koelkasten zijn ook stroomvreters (10 procent). De nieuwere modellen zijn zo veel energiezuiniger, dat het altijd loont een tien jaar oude koelkast of vriezer te vervangen. En dan niet de oude aan uw studerende kinderen geven of in de schuur zetten als ‘reserve’. Dan blijft ie stroom vreten. Tv en wasdroger zijn ook grote stroomverbruikers. Bij de wasdroger is de grootste winst vooral te halen door hem minder te gebruiken. Het grootste deel van het jaar is de waslijn de beste bespaaroptie. Andere makkelijke besparing: zet apparaten echt uit en haal opladers uit het stopcontact, ook die van de tablet. Al is die vergeleken met de pc een toonbeeld van duurzaamheid. De pc kost zo’n 50 euro per jaar aan stroom, een laptop 15, een tablet 3. E-readers zijn helemaal schatjes qua energieverbruik. Uw nieuwe smartphone is meer een hap uit uw financiële dan uit uw stroombudget. Wilt u de stroomkosten echt verminderen, monitor dan uw energieverbruik, dat levert vaak interessante informatie op. Met die besparing kunt u dan volgend jaar nog duurzamere cadeaus kopen.