Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dostojevksi, Shriver en Bush junior in de bijlage Boeken

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

Michel Krielaars bespreekt de nieuwe, “swingende” vertaling van De idioot, de in 1868 verschenen “krankzinnige soaproman” van Fjodor Dostojevski. Alle elementen van Dostojevski’ schrijversschap zijn in dit boek vervat.  Krielaars omarmt het boek, al moest de liefde wel groeien. “Toch bleef ik, dankzij de speelse en soms briljante vertaling die Dostojevski’s magere stijl lijkt op te halen, doorlezen en liet ik me als een mak schaap zijn krankzinnige verhaal binnenslepen dat me regelmatig aan spannende soaps als Peyton Place (met de fatale Betty Anderson), Dallas (J.R.) of 24 (CTU-agent Jack Bauer) deed denken. Want wat een hijgerige emoties krijg je in De idioot opgediend. Tophijger Jack Bauer haalt het dan ook niet bij een gemiddeld Dostojevski-personage.”

Een paar maanden geleden stond Lionel Shrivers Big Brother, over een man die aan een eetziekte overlijdt, centraal in een van de afleveringen van Boeken op Reis met Wim Brands. Toef Jaeger sprak Shriver over het boek, dat gebaseerd is op de broer van Shriver. “Als hij de enige was die bezweken was onder zijn gewicht, had ik een minder interessant verhaal gehad. Hij staat voor een maatschappelijke gezondheidscrisis.”

Dertien jaar na De Dagen van Sjaitan komt schrijver Said El Haji met een boek waarin hij overdenkt wat  zijn debuut teweegbracht.  Arjen Fortuin prijst het “kraakhelder geschreven” Sta op en leef, vader. “Lang niet alle gedachten zijn nieuw of origineel en aan sommige delen van het boek is te zien dat die eerder als afzonderlijk artikel zijn gepubliceerd, maar overal is wel een opmerkelijke observatie te vinden.”

“Vergeleken bij zes miljoen lijkt tweehonderdduizend niet veel. Maar dat is het wel als het om slachtoffers gaat, in dit geval de slachtoffers van de ‘euthanasie’-acties, die tussen 1939 en 1945 in Duitsland plaatsvonden.” Zo begint de bespreking die Arnold Heumakers wijdde aan Die Belasteten. ‘Euthanasie’ 1939-1945, eine Gesellschaftgeschichte, een boek van Götz Aly waarin de massamoord van de nazi’s op geesteszieken, gehandicapten, chronisch zieken en bejaarden in kaart wordt gebracht.  Een deprimerend boek, aldus Heumakers, maar wel een die het verdient om gelezen te worden.

Verder in Boeken: besprekingen van een boek over het kabinet De Jong (1967–1971), het boek waarin de bestuurlijke tandem Bush jr-Cheney wordt geanalyseerd en een fotoboek over de bouw van De Rotterdam, de onlangs opgeleverde kolos op de Kop van Zuid, naar ontwerp van Rem Koolhaas.