Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental Haiyan boven de 6.000, nog bijna 1.800 mensen vermist

Een vlag van de Filippijnen in een verwoeste buurt van de zwaar getroffen kuststad Tacloban.
Een vlag van de Filippijnen in een verwoeste buurt van de zwaar getroffen kuststad Tacloban. Foto AP/ David Guttenfelder

Het aantal doden door tyfoon Haiyan, die begin november zorgde voor enorme verwoesting op de Filippijnen, is inmiddels 6.009. Nog 1.779 mensen zijn vermist, schrijft persbureau AP op gezag van functionarissen in het land.

De tyfoon is de dodelijkste natuurramp ooit op de eilandengroep. Nog elke dag worden er twintig tot dertig lichamen gevonden. Doordat er nu inmiddels zoveel tijd is verstreken sinds de ramp, wordt het identificeren van de lichamen steeds moeilijker, vandaar ook dat het aantal vermisten zo goed als onveranderd blijft.

Wederopbouw drie jaar

Haiyan heeft ervoor gezorgd dat de huizen van meer dan zestien miljoen mensen ofwel platgelegd zijn ofwel beschadigd zijn. Volgens functionarissen duurt de wederopbouw ten minste drie jaar.

Volgens staatssecretaris van Sociale Zekerheid Corazon Soliman worden er tijdelijke bivakhuizen en schuilplekken gebouwd en krijgen inwoners geld in ruil voor werk, waaronder het opnieuw inpakken en vervoeren van hulpgoederen:

“Wij zullen het materiaal leveren om ze hun huizen opnieuw te laten bouwen, maar we hebben de lokale politiek ook duidelijk gemaakt dat er nieuwe schuilplekken moeten komen die veertig meter weg staan van de kustlijn wanneer het vloed is.”

In Nederland is er volgens het laatste bericht van de Samenwerkende Hulporganisaties tot nu toe ruim 34 miljoen euro binnengekomen op Giro 555.