Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Mol valt Sanoma aan om SBS

John de Mol zoekt de aanval in de strijd om het commerciële televisiebedrijf SBS. In een interview in het Financieele Dagblad van vanmorgen spreekt De Mol harde woorden over Sanoma. De Fins-Nederlandse uitgever heeft een belang van tweederde in SBS, De Mols Talpa eenderde. „Er zijn investeringen nodig in het programmabudget, in de ontwikkeling van digitale activiteiten, in het voetbal”, zegt De Mol. „Maar we lopen tegen een muur aan en dat heeft ons doen besluiten om deze stap te zetten.” De Mol doelt op het bod dat hij vorige maand heeft gedaan om Sanoma uit te kopen. Hij wil volgens het FD 373 miljoen euro betalen. Dat zou SBS waarderen op pakweg de helft van de ruim 1 miljard euro waarvoor Sanoma en Talpa het bedrijf in 2011 kochten. Volgens De Mol is tot 20 miljoen euro extra nodig om met name SBS6 te verbeteren. Die zen der trekt al jaren veel minder kijkers dan concurrent RTL4. De Mol wil bijvoorbeeld dat Sanoma investeert in het nieuwe realityprogramma Utopia, opvolger van Big Brother. Dat format vestigde De Mols naam in het buitenland.

Talpa verving zijn directeur Pim Schmitz in de raad van commissarissen van SBS door advocaat Jerry Hoff. „De verhoudingen zijn op dit moment zodanig dat ik zo’n commissaris nodig heb.” Sanoma kondigde in oktober een reorganisatie aan en dat het SBS meer wil integreren binnen het eigen bedrijf. Volgens De Mol is dat tegen de afspraken. Sanoma distantieert zich in een verklaring van de kritiek.