Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

College over de koe als consumptieartikel

Zien Informatief

DWDD presenteert: De koe

Ned. 3, 20.25-21.30u (deel 1 van 3)

„Zonder vet geen lekker vlees!”, zegt televisiekok Robert Kranenborg vanavond in zijn college over het rund. Alsof dat vlees opeens niet meer lekker zou zijn zonder die rand vette dril – hebben al die koks die dat steeds maar weer beweren het eigenlijk weleens geprobeerd te eten zonder die onsmakelijke vetklompen? Begrijpelijker is Kranenborgs stelling dat we om vlees te kunnen proeven echt moeten kauwen; gebit en kaken goed moeten gebruiken. Voor 1.100 toehoorders geeft de voormalige chef-kok hier een college over de koe als consumptieartikel.

De vier miljoen koeien in Nederland dienen vooral als melkproducenten; hun vlees is slechts bijproduct. De best eetbare delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht.

Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Van de wei tot lekkernij op het bord. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot. En vooral: weet wat je eet, en eet minder maar beter vlees.