Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Centrale figuur diamantroof Zaventem opgepakt

Een geldtransportwagen van Brinks op het vliegveld Zaventem. Begin dit jaar vond op een dergelijke transportwagen een overval plaats waarbij diamanten werden geroofd.
Een geldtransportwagen van Brinks op het vliegveld Zaventem. Begin dit jaar vond op een dergelijke transportwagen een overval plaats waarbij diamanten werden geroofd. Foto EPA / Julien Warnand

Een van de uitvoerders van de diamantroof op de Brusselse luchthaven Zaventem is vanmorgen bij een huiszoeking opgepakt in Sint Stevens-Woluwe meldt het Belgische VTM Nieuws. Het zou gaan om een bekende van de politie, die eerder betrokken was bij andere overvallen en drugszaken.

De politie hield vanochtend vier huiszoekingen in Brussel en omgeving. Het vermoedelijke brein achter de spectaculaire roof werd maandag vrijgelaten na betaling van een borgsom van 20.000 euro. Afgelopen mei hielden de Belgische autoriteiten al 31 mensen aan in België, Frankrijk en Zwitserland.

Bij de roofoverval op een waardetransport op Zaventem februari dit jaar werd voor ruim 37 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt. De acht met volautomatische wapens bewapende mannen deden zich voor als politieagenten. In twee voertuigen reden de mannen door een omheining van de Brusselse luchthaven. Vervolgens reden ze recht af op het vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss.

Brink’s was juist op dat moment bezig het toestel te laden met een partij diamanten, juwelen en goud. De piloot en co-piloot van het vliegtuig werden onder schot genomen terwijl de overvallers er met de buit vandoor gingen. De overval voltrok zich in krap tien minuten tijd.