Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Bom onder afspraken in metaal

Heibel tussen de vakbonden en werkgevers in de metaal. Nog geen twee maanden nadat er na moeizaam overleg een cao-akkoord werd gesloten.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van werkgeversorganisatie FME-CWM, zei woensdag in het Algemeen Dagblad dat een cao zoals nu is overeengekomen (tot mei 2015), nooit meer gesloten moet worden. De bonden zouden bijvoorbeeld geen rekening houden met het verouderen van de werknemers in de metaalsector. Zo wijst ze af dat 55-plussers niet hoeven over te werken. De bonden staan volgens haar voor de belangen van hun leden, en dat zouden overwegend de 55-plussers zijn. Dezentjé Hamming: „Ze vertegenwoordigen nog maar 20 procent van het personeel.”

En nu zijn de vakbonden verontwaardigd. Peter de Jong van CNV Vakmensen snapt niet, zegt hij, „dat Dezentjé Hamming nu deze „bom legt onder de verhoudingen tussen de sociale partners”. Haar uitspraken over het niet opkomen voor de belangen van jongeren kloppen niet, zegt hij. „Zo hebben wij voorstellen gedaan om het jeugdloon aan te passen.”

Bovendien zouden de verschillen in regels over overwerken tussen jong en oud volledig worden geaccepteerd door werknemers. „Arbeidsvoorwaarden zijn leeftijdsafhankelijk. Oudere werknemers in deze sector werken vaak al vanaf hun zeventiende. Wij willen hun daarom zelf de keuze geven tot overwerken.”