Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amsterdamse asielzoekers kraken nieuw pand

Den Haag - Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer, dit gebeurt voorafgaand aan het debat wat de Tweede Kamer heeft met staatssecretaris Fred Teeven. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer, dit gebeurt voorafgaand aan het debat wat de Tweede Kamer heeft met staatssecretaris Fred Teeven. foto: ANP/Evert-Jan Daniels

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds begin december door Amsterdam zwerven, hebben vandaag een nieuw pand gekraakt, zo laten ze in een verklaring weten. Het gaat om de groep van negentig asielzoekers die niet in aanmerking kwam voor opvang in een voormalige gevangenis.

De asielzoekers zitten nu in het kantoor van een oude garage in Amsterdam Zuidoost, schrijft persbureau Novum. Volgens de asielzoekers staat het al jaren leeg en is het ‘langzaam aan het verkrotten’.

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die in totaal uit 150 man bestaat, verblijft al meer dan een jaar demonstratief in de stad onder het motto ‘Wij zijn hier’. Volgens de asielzoekers kunnen zij niet terug naar hun land van herkomst.

De asielzoekers verbleven eerder in de Sint Jozefkerk en zaten tot begin december in een pand aan de Weteringschans. Burgemeester Eberhard van der Laan eiste dat de groep uit dit pand zou vertrekken. Ongeveer 75 anderen accepteerden het bod van de gemeente Amsterdam en kregen zo onderdak in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Ze mogen daar een halfjaar blijven.