Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Amsterdam op de fiets is soms levensgevaarlijk

Vorige week viel er wederom een dode te betreuren op een druk verkeersplein. En weer was het een fietser, ditmaal een 7-jarig meisje. „Het kan zo weer gebeuren.”

De plek waar vorige week een 7-jarig meisje op de fiets om het leven kwam.Foto Maurice Boyer
De plek waar vorige week een 7-jarig meisje op de fiets om het leven kwam.Foto Maurice Boyer

Een berg knuffels, bloemen en kaartjes ligt langs de drukke kruising van de Ferdinand Bolstraat en het Cornelis Troostplein in De Pijp. Vandaag een week geleden werd op die plek een 7-jarig meisje op de fiets geschept door een vuilniswagen. Haar vader fietste achter haar. Ze overleefde het ongeluk niet.

De buurt rouwt. „Al mijn klanten hebben het erover”, zegt Jan van Gemert, eigenaar van de oliebollenkraam op het plein. „Iedereen is aangeslagen en bezorgd. Het kan zo weer gebeuren met al die levensgevaarlijke oversteekplekken hier in de buurt. Het is ontzettend druk en onoverzichtelijk. Je zit zo in iemands dode hoek.”

Bakfietsmoeder Nina, die niet met haar achternaam in de krant wil, fietste kort na het incident langs de plek van het ongeluk. „Ik schrok me rot: ik zag het kinderfietsje onder de vuilniswagen uitsteken.” Desondanks laat ze haar zoontje (5) zelf fietsen. „Hij moet het toch leren.”

Volgens de gemeentelijke Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) vallen er ieder jaar ongeveer 15 dodelijke verkeerslachtoffers in de stad. In meer dan de helft van de gevallen zijn daar scooters bij betrokken. Daarom stuurde verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) namens de vier grootste steden deze week een brief hierover naar de ministers van Verkeer en Justitie.

Fietsen in de stad wordt steeds onaantrekkelijker door intimiderende, langsracende scooters, schrijft Wiebes. Ruim 6.000 Amsterdammers ondertekenden een petitie om scooters van het fietspad te weren. De verkeerswethouder wil daarom voor die groep een helmverplichting en een strengere handhaving op snelrijders.

Wat doet de gemeente zelf voor fietsers? „Het aanleggen van vrijliggende fietspaden maakt veel verschil. Maar daar is in het historische centrum van de stad niet altijd ruimte voor”, zegt een DIVV-woordvoerder. Een alternatief op drukke wegen is het aanleggen van opvallende, roodgeasfalteerde fietspaden.

Ook is er een speciale werkgroep die black-spots, de meest gevaarlijke kruisingen in de stad, onderzoekt en veiliger maakt als dat kan. Die bepaalt bijvoorbeeld dat er vluchtheuvels moeten komen, zodat de oversteek in twee keer kan worden gemaakt. Of dat een stoplicht korter op rood moet staan, omdat ongeduldige fietsers anders toch oversteken. Of dat er vlak voor een kruising een bocht in het fietspad moet komen, zodat fietsers vaart minderen. Zo daalde in tien jaar tijd het aantal blackspots van 167 naar 66.

De plek in De Pijp waar het meisje verongelukte is volgens de definitie van de gemeente (zes ernstige ongelukken, in drie jaar tijd) geen black-spot. Hoe het dan toch heeft kunnen gebeuren, onderzoekt de politie. De chauffeur is verhoord op het bureau en mocht daarna naar huis. Hij blijft verdachte zolang het onderzoek loopt. Oliebollenbakker Van Gemert: „We blijven er allemaal ziek van, die chauffeur vast en zeker ook.”