Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Als je de mest maar opruimt

Beeld Thinkstock

Redacteur natuur en milieu

Boeren mogen binnenkort zo veel koeien houden als ze zelf willen. Er komt geen systeem van dierrechten dat een maximum zou stellen aan het aantal koeien, zo hebben de staatssecretarissen Dijksma (Landbouw, PvdA) en Mansveld (Milieu, PvdA) gisteren bekend gemaakt.

Aan het verhogen van het aantal koeien zit wel een voorwaarde. De hoeveelheid mest zal immers ook groeien. Om het milieu te sparen, moeten boeren wel voldoende grond hebben om deze extra mest op uit te rijden, stellen de bewindslieden. Wie meer koeien wil houden, moet dus meer grond kopen. Dat is bovendien goed om meer koeien in de wei te krijgen. Als boeren het mestoverschot voor 100 procent laten verwerken tot andere producten, dan vervalt de voorwaarde van eigen grond.

Milieuorganisaties hebben de afgelopen maanden gepleit voor een limiet aan het aantal koeien. Daar kiest het kabinet dus niet voor. Over anderhalf jaar mogen alle Europese boeren zo veel melk produceren als ze willen, en een maximum aan het aantal koeien zal de Nederlandse boeren „op achterstand zetten”, meent het kabinet.

Voor varkens en pluimvee blijft het systeem van dierrechten wel bestaan, in elk geval de komende vier jaar. Dat ligt voor de hand, meent het kabinet, omdat in deze sector toch al geen groei wordt verwacht.