Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Koningshuis

Achteraan aansluiten graag

Foto Jacoline Prinsloo / AFP

Het is lang wachten in de rij voor de bus. Mondjesmaat worden mensen van het evenemententerrein in Pretoria naar het Uniegebouw in dezelfde stad gereden. Daar ligt Nelson Mandela opgebaard in een kist die is afgedekt met een glazen bovenkant.

Vandaag is de laatste dag dat het publiek nog ‘persoonlijk’ afscheid kan nemen. Mandela’s lichaam is de afgelopen dagen iedere ochtend van het mortuarium naar het Uniegebouw gebracht.

Mandela’s weduwe Graça Machel liep afgelopen woensdag samen met andere familieleden langs de kist. Ook hooggeplaatsten van over de hele wereld, waaronder koning Willem-Alexander, hebben woensdag al afscheid van Mandela kunnen nemen.