Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

3voor12 Song van het Jaar, Kerstmarkt Dordrecht, The Hobbit

Foto Kerstmarkt Dordrecht

Ah, vrijdag. Je mag al bijna naar huis, maar wat ga je dit weekend doen? Naar de kerstmarkt in Dordrecht? Het tienjarig jubileumfeestje van Snowstar Records vieren? Of toch de nieuwe Hobbitfilm kijken? nrc.nl heeft weer vijf tips voor je.

GAAN // Kerstmarkt Dordrecht

vrijdag 13 t/m zondag 15 december, centrum Dordrecht
Nog een kleine twee weken voordat het kerst is, hoog tijd om dit weekend een bezoek te brengen aan de jaarlijkse Kerstmarkt van Dordrecht. De grootste kerstmarkt van Nederland beslaat een route van 2,5km door het winkelhart van de stad en de “idyllische binnenhavens”, waar je in 230 kramen je slag kunt slaan voor alle kerstbenodigdheden. Je komt er uiteraard niet om van de honger (lees: er zijn poffertjes, oliebollen en glühwein), en verveling komt niet in het woordenboek van de organisatie voor. Zo zijn er meerdere muziekpodia met o.a. gospelkoren die kerstliedjes zingen en een “heuse Christmas-sing-a-long” onder begeleiding van Tarzanacteur Ron Link “als ultieme afsluiter” van vrijdag en zaterdag. Nieuw dit jaar is de lifestylemarkt ‘Pluk de Markt’.

Bekijk een impressie van vorig jaar:

Ook de Kerstmarkt gaat met de tijd mee: er is een app (‘Kerstmarkt Dordrecht’) om je voor of tijdens je bezoek op de hoogte te houden van alle activiteiten.

KIJKEN EN LUISTEREN // 3voor12 Song van het Jaar 2013

zaterdag 14 december, 18.00 - 01.00u in Paradiso
Bekijk de bekendmaking live op Nederland 3 vanaf 22.45u en op het digitale themakanaal 101.tv tussen 20-00u uur / luister naar de live-uitzending op 3FM tussen 20-00u
Elk jaar in december maakt het alternatieve muziekplatform van de VPRO, 3voor12, de Song van het Jaar bekend. Aanstaande zaterdag is het weer zover, en wel in poptempel Paradiso. The Boxer Rebellion, Kensington, De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Eefje De Visser, Mr Probz, Go Back To The Zoo, De Staat en Mozes & The Firstborn sieren het live-gedeelte van de uitreiking op.

GAAN // Tien jaar Snowstar Records

vrijdag 13 december, 17.00 - 04.00u, Tivoli Utrecht, 9 euro
De afgelopen tien jaar is het Utrechtse indielabel Snowstar Records uitgegroeid tot een bakermat voor kalm-aan-muziek van singer-songwriters en indiefolkbands Town of Saints, I Am Oak, Kim Janssen, Broeder Dieleman, Bart van der Lee, Herrek, The World of Dust, Lost Bear, LUIK en The Secret Love Parade. Vanavond viert het label het tienjarig bestaan in thuisstad Utrecht. Het belooft een flink feest te worden: vanaf 17u kun je voor de vierde keer, maar voor het eerst in Utrecht, naar de Onafhankelijke Labelmarkt (initiatief van Excelsior Recordings), waar onafhankelijke platenlabels hun waar uitstallen. Voor het avondprogramma kun je in Tivoli naar optredens en luistersessies van bijna alle acts van het label. Kersjes op de taart zijn een speciale pre-release party van het nieuwe album van I Am Oak, ‘Ols Songd’, en de EP-release van Herreks nieuwe EP, ‘A M’. En na de party is er uiteraard een afterparty met o.a. een dj-set van Kensington.

GAAN // Dickens Festijn Deventer

14 en 15 december, 11-17u, Deventer, toegang gratis - hou rekening met wachttijden
Literaire liefhebbers opgelet: altijd al de schurk Fagin in levende lijve willen zien? Of Mr. Pickwick de hand willen schudden? Of die arme Oliver Twist een aai over z’n bol (en een extra portie) willen geven? Dan moet je dit weekend in Deventer zijn, voor de 23e editie van het Dickens Festijn. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de Britse auteur tot leven. Dat gaat er in deze impressie van vorig jaar ongeveer zo aan toe:

FILM // The Hobbit: The Desolation of Smaug

Sinds gisteren kun je naar het tweede deel in de trilogie van The Hobbit, naar het boek van J.R.R. Tolkien dat Peter Jackson (bekend van zijn Lord Of The Ring-films) verfilmde. In The Hobbit: The Desolation of Smaug gaan dertien dwergen onder leiding van Thorin Eikenschild naar hun ‘rijk onder de berg’ genaamd Erebor, op zoek naar hun dwergengoud. Enige obstakel: de draak Smaug. Hobbit Bilbo ontdekt de schaduwkanten van zijn onzichtbaarheidsring en tovenaar Gandalf krijgt ook wat te verduren in de ruïne van Dol Guldur, waar “iets in de schaduw beweegt, iets onzichtbaars”.

Coen van Zwol, filmrecensent van NRC Handelsblad, waardeerde de film met vier ballen. Volgens Van Zwol komt deel twee anders dan deel één wél “direct op stoom”. Maar er mist wel iets:

“The Hobbit is en blijft een vrolijk kampeeravontuur: als de apocalyps zich plots toch aankondigt met een orkenleger dat op zijn Leni Riefenstahls uitmarcheert, voelt dat als geforceerd toepassen van de beproefde Lord of the Rings-formule. (…) Een feest der herkenning dus. Maar zonder eigen hart.”

Ook in de bioscoop: Frozen en Saving Mr. Banks

De nieuwe familiefilm van Disney heet Frozen en kreeg van NRC Handelsblad vier sterren en werd omschreven als volgt:

Frozen heeft alles in huis om uit te groeien tot een echte Disneyklassieker, die elk jaar in de Kersttijd weer een keer voorbij komt. (…) Ook de losse, episodische verhaalstructuur zorgt voor de nodige verrassingen.”

En dan is er nog een film óver Disney. In Saving Mr. Banks zien we de titanenstrijd tussen de oude Walt Disney en de pinnige P.L. Travers, op wier kinderboeken de musical Mary Poppins uit 1964 werd gebaseerd. Van Zwol schreef eerder:

“Heerlijk hoe Tom Hanks’ olieachtige charme keer op keer afdruipt van Emma Thompsons Britse pantser.”

Extra gratis bonustip: zagen gaat door

Voor iedereen die het vorige week gemist heeft, je kunt zaterdag 14 en zondag 15 december tussen 10 en 15u nog steeds kerstbomen komen zagen op de Hoge Veluwe. Kost je slechts de toegang tot het park, de echte den mag je gratis meenemen. Vergeet je zaag niet!