Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Co-housing voor oudere holebi’s succes

In Zweden blijkt een co-housingproject voor oudere homo’s, lesbiennes, biseksuelen (holebi’s) en transgenders een succes. De Regnbågens seniorboende (Regenboogseniorenwoningen) worden sinds eind november bewoond. „Veel oudere holebi’s en transgenders hebben geen familie of zien hun familie nauwelijks. Ze worden sneller eenzaam en hulpbehoevend dan andere ouderen”, vertelt initiatiefnemer Christer Fällman. Samenwonen met mensen met een gemeenschappelijke achtergrond en leefstijl voorkomt dit volgens hem.

In de 27 regenboogappartementen wonen veertig mensen, zo’n negentig anderen staan op de wachtlijst. De appartementen bevinden zich in een flat in het hart van Stockholm. Ze zijn volledig zelfstandig, maar er is een gemeenschappelijke ruimte waar soms wordt gegeten. Op de begane grond is een artsenpraktijk.

De 55-jarige Fällman is de jongste bewoner, de meesten zijn rond de zeventig. Fällman is sinds 2009 met het project bezig. Hij ging inspiratie opdoen bij het enige gelijkaardige project, in Berlijn. Dat project mislukte overigens. „Dat was een privé-initiatief. Wij werken samen met de gemeente Stockholm.”

De woningen zijn volgens Fällman betaalbaar voor mensen met een middeninkomen. Voor 44 vierkante meter betaal je ongeveer 700 euro.