Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Winteravondsfeer tussen de museumstukken

Russische sopraan brengt muziekavonden in de Hermitage naar voorbeeld van de festivals die Svjatoslav Richter organiseerde.

Anna Azernikova
Anna Azernikova Foto Merlijn Doomernik

Tijd om haar repetities voor te bereiden heeft Anna Azernikova niet. De sopraan zingt liederen van Tsjaikovski op het eerste festival Winteravonden aan de Amstel, waarvan ze zelf artistiek leider is. „Maar ik moet ook de musici opvangen”, zegt ze. „De programmaboekjes moeten nog worden gemaakt. En er moet nog een harp overkomen uit Duitsland.”

Amsterdam is weer een festival rijker. De Hermitage is van donderdag tot en met zondag het decor van Winteravonden aan de Amstel – klassieke muziek tussen de museumstukken. Het is een hommage aan de festivals die Svjatoslav Richter vanaf 1981 in de decembermaand organiseerde. In het Poesjkin Museum in Moskou bracht de meesterpianist topmusici bijeen om voor een klein publiek muziek te maken. Azernikova, die opgroeide in de Russische hoofdstad, heeft er goede herinneringen aan.

„Het was er altijd heel gezellig”, zegt ze. „Musici kwamen naar elkaar luisteren. Je hoorde sterren spelen die zelden in Moskou optraden. Het was moeilijk om er binnen te komen, er konden maar tweehonderd mensen in, daarom was het van begin af aan heel elitair. Ik kwam er omdat mijn ouders veel musici onder hun vrienden hadden, maar ik herinner me ook dat mijn vader ’s nachts al in de rij stond om kaartjes te kopen.”

Zo’n festival met die winteravondsfeer mistte ze in Nederland, zegt de sopraan die in 1998 naar Amsterdam kwam om barokzang te studeren – eerder had ze aan het conservatorium van Moskou een opleiding tot koordirigent afgerond. Toen in 2004 de Hermitage werd geopend, een dependance van het museum in Sint Petersburg, wist ze dat dit de plek was.

Het duurde bijna tien jaar voor het zover kwam. Het Nederland-Ruslandjaar gaf de doorslag. Nadia Eliseeva, een voormalig zangleerling van Azernikova, haalde haar over en vroeg de Russische ambassade om steun. Zij is nu zakelijk leider. Wat de concerten van Richter bijzonder maakte, was dat hij de muziek afstemde op de kunstwerken uit de collectie. „Dat gaan wij ook doen”, zegt Azernikova. „Een uur voor het concert begint, kan iedereen de museumzalen bezoeken. We spelen muziek van tijdgenoten van de kunstenaars die er hangen: Gauguin, Bonnard en Denis.”

Winternachten aan de Amstel. 12 t/m 15 dec. Hermitage, Amsterdam.