Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Waar Clinton echt aan dacht bij sancties tegen Servië

Hacker Guccifer bracht documenten uit het Witte Huis naar buiten met daarop de droedels van Bill Clinton.

Detail van een pagina waarop president Bill Clinton droedelde.
Detail van een pagina waarop president Bill Clinton droedelde.

Bill Clinton tekent graag de Amerikaanse vlag, het liefst in licht geabstraheerde vorm, met minder sterren en strepen dan de werkelijke vlag. Toen hij president was (1992-2000) belandden ze, losjes wapperend, in de kantlijnen van presidentieel kantoorpapier.

De hacker met het pseudoniem Guccifer bracht enkele dagen geleden documenten uit het Witte Huis naar buiten met daarop de droedels van de 42ste president. Het was hem gelukt in de computer te kruipen van de Clinton Library, de organisatie die zich ontfermt over Clintons presidentiële nalatenschap, waaronder 20 miljoen e-mails, 78 miljoen officiële documenten en 12.500 videobanden.

Behalve de vlag van het vaderland droedelde Clinton ten minste één keer een penis. Hij zette hem pal naast de naam Bob Dole, de republikeinse politicus die hij versloeg in de presidentsverkiezingen van 1996. Hij krabbelde het tekeningetje in een vergadering over sancties tegen het Servië van Milosevic. Achter de afkorting FRY, Former Republic of Yugoslavia, tekende Clinton een kok met een pan. De afkorting klinkt in het Engels als het werkwoord ‘braden’: to fry.

Amerikanen zijn zich graag bewust van het historische belang van huidig handelen, helemaal als het om de eigen president gaat. En dus bewaren ze alles wat de man doet, zegt en zelfs tekent. Van zo’n 25 presidenten zijn de droedels openbaar. Een hoogleraar geschiedenis voorzag ze van commentaar in het enige gezaghebbende boek over het onderwerp: Presidential Doodles: Two Centuries of Scribbles, Scratches, Squiggles and Scrawls from the Oval Office (2006). Opvallend genoeg bevat het boek geen schetsjes van Clinton. Hij weigerde ze vrij te geven.

Toch bleek Guccifer weinig moeite te hebben ze te vinden. Eenmaal doorgedrongen tot de afgeschermde inhoud van de bibliotheekcomputer, bleken ze opgeslagen in het mapje ‘wjclintondoodles’. Eerder had de hacker met meer moeite foto’s gevonden van de schilderijen die George W. Bush vervaardigde na zijn vertrek uit het Witte Huis. Daaronder enkele portretten van zijn hondjes en een zelfportret, gemaakt in de badkamer.

Clinton zelf heeft de authenticiteit van de droedels nog niet bevestigd of ontkend. Bush erkende wel dat Guccifer inderdaad zijn schilderijen naar buiten had gebracht. Het lijkt erop dat Clinton ook een portretje heeft getekend van vader Bush, de 41ste president, de man die Clinton versloeg in 1992. Verder zijn onder de droedels een tekening van een limousine te bewonderen en een surrealistisch ogende tekening van een stenen muurtje; een boompje erachter en een voorwiel van een motorfiets ervoor.

Meest opvallend blijft toch de penis in opgerichte toestand. Amerikaanse commentatoren wijzen erop dat Bob Dole na zijn nederlaag tegen Clinton prominent figureerde in advertenties voor Viagra.