Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vrees voor politiek geweld na executie oppositieleider Bangladesh

Aanhangers van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami demonstreren tegen het besluit van het Hooggerechtshof om Mollah te executeren.
Aanhangers van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami demonstreren tegen het besluit van het Hooggerechtshof om Mollah te executeren. Foto Reuters / Mahmud Opu

In Bangladesh is de prominente fundamentalistische leider Abdul Qader Mollah opgehangen. Dat melden televisiestations in het land. Mollah kreeg eerder de doodstraf opgelegd voor oorlogsmisdaden begaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Bangladesh tegen Pakistan in 1971.

Zijn executie zal mogelijk zorgen voor een nieuwe golf van politiek geweld in de aanloop naar de verkiezingen van volgende maand.

22.01 uur

Het Hooggerechtshof wees eerder vandaag een laatste beroep van Mollah af. Mollah werd om 22.01 uur plaatselijke tijd opgehangen in de centrale gevangenis in de hoofdstad Dhaka, meldt AP. Hij is de eerste persoon die is terechtgesteld sinds de regering van premier Sheikh Hasina in 2010 mensen begon te vervolgens wegens oorlogsmisdaden. De partij van Mollah stelt dat het executiebesluit politiek gemotiveerd is en heeft gewaarschuwd voor de gevolgen.

Mollah was assistent-secretaris-generaal van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami, die in juli door een andere rechtbank illegaal werd verklaard. Jamaat was in 1971 fel tegen onafhankelijkheid en steunde het Pakistaanse leger bij zijn pogingen de onafhankelijkheid van Bangladesh te blokkeren. Pakistaanse militairen zouden met lokale collaborateurs die tegen de onafhankelijkheid van het toenmalige Oost-Pakistan waren drie miljoen mensen hebben omgebracht.

Dramatische comeback doodstraf

De doodstraf maakt dit jaar een dramatische comeback in Bangladesh. Dit jaar staat het aantal op bijna 160 veroordeelden. Begin november werden in een massaproces 152 voormalige grensbewakers ter dood veroordeeld voor hun rol bij een bloedige muiterij in 2009.