Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Vorig jaar overleden 8,2 miljoen mensen aan kanker

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, gespecialiseerd in kankerbestrijding.
Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, gespecialiseerd in kankerbestrijding. Foto ANP / Jerry Lampen

In 2012 zijn er wereldwijd 8,2 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van kanker. Dat aantal ligt acht procent hoger dan in 2008, de laatste keer dat het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie cijfers bekendmaakte.

Uit de cijfers (pdf) blijkt dat er in 2012 14,1 miljoen nieuwe kankerpatiënten bij kwamen. In totaal waren er in 2012 32,6 miljoen mensen (boven de 15 jaar) met een vorm van kanker. De stijging is verwacht en vaker beschreven, legt NRC-redacteur Wim Köhler uit:

“Met een gemiddeld oudere bevolking krijg je nu eenmaal meer kanker, want de kans erop neemt met ieder levensjaar toe. En verder is de bestrijding van de andere grote ‘killer’ (hart- en vaatziekten) de laatste decennia heel succesvol. Wie niet aan een hartaanval doodgaat is ‘beschikbaar’ om kanker te krijgen. Het is het principe van vervangende ziekte.”

Dit zijn de soorten die in 2012 het vaakst werden gediagnosticeerd:

  • longkanker (1,8 miljoen mensen / 13 procent)
  • borstkanker (1,7 miljoen mensen / 11,9 procent)
  • darmkanker (1,4 miljoen mensen / 9,7 procent)

En dit zijn de dodelijkste soorten van kanker in 2012:

  • longkanker (1,6 miljoen mensen / 19,4 procent)
  • leverkanker (0,8 miljoen mensen / 9,1 procent)
  • maagkanker (0,7 miljoen mensen / 8,8 procent)

De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat er vanaf 2025 jaarlijks 19,3 miljoen nieuwe kankerpatiënten bij zullen komen.

Twitter avatar WHO WHO Projections based on the #GLOBOCAN2012 estimates predict a substantive increase to 19.3 million new #cancer cases per year by 2025

Op deze website van de Wereldgezondheidsorganisatie staan alle cijfers van het IARC-onderzoek.