Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Veel vlezige lichamen, bier en tienerlol

In de Amsterdamse GUP Gallery, onderin de Heinekenbrouwerij, opent vanmiddag de tentoonstelling Young met werk van drie jonge fotografen uit Moskou, studenten aan de kunstacademie Rodtsjenko. In samenwerking met de Russische ambassade en de Russische galerie Perspectiva in Den Haag sluit GUP (‘Guide to Unique Photography’) hiermee het omstreden Russisch-Nederlandse vriendschapsjaar af.

Nikita Shokhov heeft als onderwerp Sotsji gekozen, het vakantieoord waar de Olympische Winterspelen in februari worden gehouden. Veel vlezige lichamen, bier en tienerlol in helle kleuren. Heel anders, juist verstild en teruggetrokken, zijn de foto’s van Polina Kirilenko van een gelovig gezin op het platteland, dat sterk de indruk van een sekte geeft. En Ilya Batrakov heeft foto’s van zijn vrienden gemaakt, waar je achter de zoenende, lachende, drinkende jongeren onmiskenbaar de tristesse voelt.

GUP is een initiatief van Peterbas Mensink en galeriehouder Roy Kahmann. Van het gelijknamige tijdschrift in boekvorm, dat in 28 landen verkrijgbaar is, verscheen onlangs het 39ste nummer met als thema Utopia. Tegelijkertijd kwam hun derde jaarboek uit met werk van opnieuw honderd jonge fotografen die ieder vier pagina’s vullen: New Dutch Photography Talent 2014. Soms schemert het werk van een bekende fotograaf erdoorheen, zoals Viviane Sassen, maar er is opmerkelijk veel sterk werk, ook van de autodidacten onder deze lichting.

Het werk van de drie jonge Russen wordt nu tentoongesteld in de galerie die GUP sinds enkele maanden ook exploiteert, in samenwerking met de nieuwe fotoboekenwinkel van PhotoQ. Het aanbod wisselt er snel: bij het verschijnen van het jaarboek werd werk daaruit één dag tentoongesteld. Jonge fotografen uit het hele land trokken ernaar toe om elkaar te ontmoeten. Toch zal de galerie in het nieuwe jaar waarschijnlijk een andere vorm krijgen, en behalve online op wisselende tijdelijke plekken verschijnen.

Tracy Metz