Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

VVD-kopstuk stemt ’t minst in Straatsburg

Hans van Baalen
Hans van Baalen

Hans van Baalen had gisteren heel wat uit te leggen. Uit een onderzoek van de niet-gouvernementele organisatie Votewatch bleek dat de leider van de Europese VVD-fractie van alle 766 Europarlementariërs het minst vaak stemt. Hij laat bijna 40 procent van de stemmingen aan zich voorbij laten gaan, terwijl hij wel tekent voor presentie.

Van Baalen kan het naar eigen zeggen „heel eenvoudig” verklaren. In Straatsburg wordt eens per maand plenair gestemd, op dinsdag, woensdag en donderdag. „Op die donderdag komt het kernteam van de VVD ook bijeen en daar wil ik bij zijn”, zegt hij desgevraagd.

De politicus wil het belang van zijn stem bovendien niet overdrijven. „Ik ben een van de 766 parlementariërs, zaken worden vaak met enorme minderheden of meerderheden aangenomen. Bij vitale stemmingen, over de bankenunie of zaken die Nederland aangaan, zorg ik heus wel dat ik er ben.”