Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Timmermans: kabinet heeft geen druk uitgeoefend op Vitens

Het kabinet heeft geen druk uitgeoefend op waterbedrijf Vitens om een einde te maken aan de samenwerking met het Israëlische Mekorot. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd, meldt de NOS. Hij vindt het geen zaak van de regering om zich te mengen in de samenwerking tussen de bedrijven.

Timmermans bij de opening van een kaasfabriek Al-Jebrini tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij was daar samen met premier Mark Rutte en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
Timmermans bij de opening van een kaasfabriek Al-Jebrini tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij was daar samen met premier Mark Rutte en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet heeft waterbedrijf Vitens “op geen enkele manier onder druk gezet” om een einde te maken aan de samenwerking met het Israëlische Mekorot. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag benadrukt tegenover de NOS. Hij vindt het geen zaak van de regering om zich te mengen in de samenwerking tussen de bedrijven.

De minister reageert op het bericht van The Jerusalem Post dat Israël de Nederlandse ambassadeur op het matje heeft geroepen. Vitens maakte eerder bekend de samenwerking stop te zetten, doordat ‘de politieke context’ zo gevoelig ligt.

Vitens heeft uitvoerig gesproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over het ontmoedigingsbeleid in relatie tot de samenwerkingsovereenkomst van Vitens met het Israëlisch waterbedrijf Mekorot. Aanleiding voor dit gesprek was het afzeggen van minister Ploumen van een ontmoeting met het Israëlisch waterbedrijf.

Na overleg met betrokken partijen kwam het bedrijf tot het inzicht dat het uiterst moeilijk wordt mogelijk toekomstige projecten in gezamenlijkheid uit te werken, aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context.

Israël spreekt van een boycot-sfeer, die wordt veroorzaakt door het vage beleid van Nederland ten opzichte van bedrijven die werken in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Onze correspondent Leonie van Nierop zei eerder vandaag dat Nederlandse bedrijven bang zijn iets verkeerd te doen.

Bekijk hier de verklaring van Timmermans tegenover de NOS:

“Het beleid geldt formeel voor ‘alle soort activiteiten die bijdragen aan de instandhouding van nederzettingen in bezet gebied of dat faciliteren’. De vraag is waar de grens ligt van wat je volgens de Nederlandse regering wel en niet kunt doen.”

Mekorot pompt water uit bezet gebied - waar veel Palestijnen zeer beperkte toegang tot water hebben - en voert dat naar de nederzettingen.