Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Roebel nu écht munt

Eindelijk! De roebel, de Russische munt, heeft een eigen symbool: een soort P met een streepje door het pootje. Met het symbool wil Rusland het internationale aanzien van de munt vergroten. De Russische centrale bank had vijf symbolen geselecteerd waaruit het publiek kon kiezen. Allemaal P’s met ergens een streepje – de P leest in het Russisch als een R. Het symbool moet het nu opnemen tegen die veel bekendere andere tekens: €, $ en £. Bij gebrek aan een officieel symbool werd de roebel op menukaarten vaak aangegeven als een P met een puntje.