Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Slotervaartziekenhuis alsnog verkocht aan zorgondernemer Winter

ANP / Koen van Weel

De verkoop van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam aan zorgondernemer Loek Winter gaat door. Dat bevestigt Winters bedrijf, MC Groep. De eind november aangekondigde verkoop kwam op losse schroeven te staan door een rechtszaak die was aangespannen door voormalig bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Aysel Erbudak.

Erburak, begin dit jaar geschorst, meende dat de verkoop aan MC Groep onrechtmatig was. De verkoop van het Slotervaart, dat afgelopen zomer de financiële noodklok luidde, moet nog officieel worden goedgekeurd door het College Sanering Ziekenhuizen en de Autoriteit Consument en Markt.

Antoni van Leeuwenhoek betrokken bij deal

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaalde gisteren dat de door de kamer aangewezen onafhankelijke bestuurder, Charlotte Insinger, een besluit mocht nemen over een eventuele verkoop, eventueel ook aan andere partijen. Volgens de NOS hebben huisbankier ING en zorgverzekeraar Achmea nu afgedwongen dat de verkoop aan MC Groep alsnog plaatsvindt.

Economie-redacteur Jeroen Wester van NRC Handelsblad schreef eerder deze week over de zitting in het gerechtshof:

“Bieder Loek de Winter noemt het conflict rond het ziekenhuis ‘een soap’. Hij en zijn zakenpartners willen het ziekenhuis voor 8 miljoen kopen en een bestaande schuld van 21 miljoen euro overnemen. En de 10 miljoen die Antoni van Leeuwenhoek vervolgens betaalt ter overname van apotheek, vastgoed, intensive care en nog wat zaken zal gebruikt worden om op die lening van Winter af te lossen. Het geld gaat dus naar de beoogde nieuwe eigenaar, niet naar het ziekenhuis. Een van de rechters kon haar lachen niet houden.”

Met het sluiten van de deal is ook afgesproken dat het naastgelegen Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis enkele onderdelen van het Slotervaart overneemt. Het gaat onder meer om de apotheekactiviteiten en oncologische neurochirurgie. Verder wordt in het Antoni van Leeuwenhoek een nieuwe intensive care gebouwd voor gezamenlijk gebruik.

Strijd

Het Slotervaart is sinds eind vorig jaar inzet van een aandeelhoudersstrijd. Het betreft vooral een ruzie tussen de familie Schram en de familie Erbudak – de aandeelhouders. Na het overlijden van eigenaar Jan Schram, een vastgoedondernemer uit Beverwijk, kregen de erfgenamen van Schram en de familie Erbudak bonje. Erbudak werd begin dit jaar als bestuursvoorzitter ontslagen en niet lang daarna ook als aandeelhouder van het ziekenhuis buitenspel gezet.

De Ondernemingskamer bepaalde in oktober dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij de twee aandeelhouders. Erbudaks investeringsvehikel Meromi en Delta Onroerend Goed worden sinds de uitspraak door Insinger bestuurd.