Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Schultz laat doelstelling verkeersgewonden los

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur, VVD) denkt niet dat ze haar doel zal halen van minder dan 10.600 ernstig gewonden in het verkeer in 2020. Ze overweegt haar ambitie bij te stellen. Dat meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar daalde het aantal ernstig gewonden van 20.100 tot 19.200. Het was de eerste daling sinds 2006. Maar niet zeker is of de cijfers kloppen. Ziekenhuizen zijn vorig jaar overgegaan op een nieuw registratiesysteem. „Dat heeft het vaststellen van het aantal gewonden ernstig bemoeilijkt”, aldus Schultz.

Ze schrijft verder dat ze haar ambitie voor 2020 niet realistisch meer vindt. De minister verwijst naar een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Die stelt dat, om het doel te halen, elke fietser een fietshelm moet dragen, fietspaden overal veilig moeten zijn, niemand met alcohol op aan het verkeer moet deelnemen, en snelheidsovertredingen uitgebannen moeten zijn.

Volgend jaar laat Schultz nog extra onderzoek doen, maar „de eerste resultaten bieden geen handvatten voor maatregelen die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden”. In 2015 beslist ze definitief of ze haar ambitie bijstelt. De Tweede Kamer eiste vorige maand juist dat Schultz vasthoudt aan haar doel.

Het aantal verkeerdoden daalt al sinds de jaren zeventig. Vorig jaar ging het om 650 mensen. In 2020 moet dat zijn teruggebracht tot 500. Schultz denkt dat dat streven wel haalbaar is.