Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

PSV uitgeschakeld in Europa na verlies - ‘seizoen is verloren’

Karim Rekik (R) van PSV in duel met keeper Dmytro Bezotosnyi en Olexiy Gal (M) van FK Tsjornomorets.
Karim Rekik (R) van PSV in duel met keeper Dmytro Bezotosnyi en Olexiy Gal (M) van FK Tsjornomorets. Foto ANP / Marcel van Hoorn

PSV is dit seizoen klaar in de Europa League. De Eindhovenaren waren tegen Tsjernomorets Odessa de betere ploeg, maar verloren toch met 1-0. Franck Dja Djédjé kopte na een klein uur de enige treffer langs Jeroen Zoet. PSV had aan een gelijkspel genoeg gehad voor overwintering in Europa.

PSV kent een miserabele eerste seizoenshelft. In de Eredivisie is PSV al zeven wedstrijden op rij zonder overwinning, de slechtste reeks sinds 1971. De club staat tiende, op 13 punten achterstand van koploper Vitesse. Vanavond was het Philips Stadion maar voor de helft met toeschouwers gevuld. Algemeen directeur Tiny Sanders zei eerder al dat het hem niet eens zo slecht zou uitkomen als PSV zou worden uitgeschakeld.

“Als je puur kijkt naar het belang van een jong team, zou je eigenlijk een jaar geen Europees voetbal moeten spelen. Je moet een jong team, en ook Phillip, de kans geven.”

Het Eindhovens Dagblad trekt de conclusie dat met de uitschakeling ‘het seizoen is verloren‘.

PSV was vanavond de betere ploeg

PSV begon bij afwezigheid van de geblesseerde Stijn Schaars met Oscar Hiljemark en verdediger Jorrit Hendrix op het middenveld. Daar stond ook Adam Maher geposteerd terwijl Ola Toivonen door trainer Phillip Cocu op de bank werd gehouden.

Met de wisselingen op het middenveld hield PSV de wedstrijd redelijk simpel onder controle. Tsjernomorets leek tevreden met wachten op de counter en kwam er dan ook enkele keren uit, maar werd pas in de slotfase van de eerste helft echt gevaarlijk.

Na rust bleef PSV de betere ploeg. Een aanval van de Oekraïners na een klein uur leek door PSV al te zijn afgeslagen, maar de bal werd nogmaals ingebracht. Dja Djédjé troefde Karim Rekik af in het kopduel en plaatste de bal over de iets te ver voor zijn doel staande Zoet.

Na de 1-0 ging PSV feller op de aanval spelen. Met Toivonen als invaller voor Hiljemark en een rode kaart voor Sito Riera kwamen er meer kansen voor de Eindhovenaren. Toivonen schoot van dichtbij over en Memphis Depay werd net op het moment dat hij wilde uithalen afgestopt.

Ludogorets Razgrad won elders in de poule met 2-1 bij Dinamo Zagreb. De Bulgaren waren al groepswinnaar.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum