Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Oudere leraren steeds vaker in conflict met school

Scholieren van OBS Dubbeldam in Dordrecht tijdens de zesde editie van de Grote Rekendag.
Scholieren van OBS Dubbeldam in Dordrecht tijdens de zesde editie van de Grote Rekendag. Foto ANP / Robert Vos

Oudere leraren en andere 58-plussers in het onderwijs verliezen steeds vaker hun baan, of raken in conflict met het schoolbestuur. Dat heeft vakbond CNV Onderwijs vandaag bekendgemaakt. Sinds 2010 is het aantal 58-plussers in het onderwijs dat door de werknemersorganisatie is geholpen bijna vervijfvoudigd.

Bemiddelde CNV Onderwijs drie jaar geleden nog in 123 zaken, dit jaar steeg dat aantal naar 551. Oudere werknemers in het onderwijs krijgen soms een vertrekregeling aangeboden, maar soms kloppen ze ook bij de vakbond aan omdat ze zijn weggepest of in conflict zijn met de school.

Bij veruit de meeste zaken, zo’n 90 procent, draait het conflict of ontslag om persoonsgebonden kwesties, zoals te hoge werkdruk of verstoorde verhoudingen. Bij 10 procent heeft het vertrek een bedrijfseconomische aanleiding. Helen van den Berg, voorzitter van CNV Onderwijs maakt zich zorgen om de ontwikkeling:

“We komen echt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen. De afrekencultuur is het onderwijs binnengekomen. Dat was zeven, acht jaar geleden niet zo. Daarnaast is het zo dat de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken afgenomen zijn of duurder geworden zijn.

Onderwijspersoneel moet tot hun 67ste door en dat valt sommigen zwaar. CNV Onderwijs vindt dat deze mensen juist met goed personeelsbeleid geholpen moeten worden om het tot hun pensioen vol te houden. Daarbij moet rekening gehouden worden met levensfases en kwaliteiten van mensen, zodat ook oudere werknemers met plezier een zinvolle bijdrage blijven leveren aan het onderwijs.”