Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Noord-Korea executeert oom van Kim Jong-un - ‘erger dan een hond’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) samen met zijn oom Jang Song Thaek (tweede van links) bij een ceremonie in december 2012.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) samen met zijn oom Jang Song Thaek (tweede van links) bij een ceremonie in december 2012. Foto AP / Ng Han Guan

Jang Song-thaek, de oom en mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is als verrader geëxecuteerd. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA, dat Thaek ‘erger dan een hond’ noemt. De doodstraf werd vandaag door een militair tribunaal uitgesproken en direct uitgevoerd.

Uit het bericht van KCNA:

“Jang bracht ongewenste krachten samen en vormde een factie waarvan hij lange tijd de baas was. Hij heeft afschuwelijke misdaden begaan, zoals een poging om de staat omver te werpen.”

“Sinds lange tijd had Jang een vuile politieke ambitie. Hij durfde niks te doen toen Kim Il-sung en Kim Jong-il nog leefden, maar zijn ware identiteit kwam naar boven in de periode van de historische wending. Toen de generatie van de revolutie werd vervangen, dacht hij dat het zijn tijd was om zijn wilde ambitie te realiseren.”

(De hele verklaring is onder meer te lezen bij The Washington Post)

Jarenlang machtigste figuur

Jang gold lange tijd als de een na machtigste figuur in Noord-Korea, maar hem werden afgelopen zondag op een partijbijeenkomst onder leiding van Kim al zijn titels afgenomen. Hij bezondigde zich aan drugs, gokken, rokkenjagen, corruptie en leidde in het algemeen “een ongebreideld en verloederd” leven, zo luidde de verklaring van de Noord-Koreaanse staatsmedia eerder.

Twitter avatar KCNAWatch KCNA Watch Image of final arrest: Kim Jong Un’s uncle Jang Song Thaek executed: #KCNA reports http://t.co/qqNfW5lcoD http://t.co/sM6LRr5nLy

Teken van Kims groeiende zelfvertrouwen?

Jang, getrouwd met Kims tante Kim Kyong-hui, hielp Kim zijn gezag te vestigen nadat diens vader, Kim Jong-il, twee jaar geleden plotseling overleed. De val van Jang Song-thaek was de eerste belangrijke zuivering in de Noord-Koreaanse machtselite sinds het aantreden van de toen nog geen 30-jarige Kim in 2011.

Sommige analisten zien het ontslag van Jang als een teken van Kims groeiende zelfvertrouwen, maar er wordt ook gevreesd dat het wegvallen van een belangrijk figuur als Jang, die werd gezien als voorstander van hervormingen, kan leiden tot gevaarlijke instabiliteit in het land of zelfs een aanval op de zuiderbuur. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog.

Twee van Jangs naaste medewerkers werden vorige maand al door de Noord-Koreaanse inlichtingendienst geëxecuteerd.

Jang Song Thaek in augustus 2012. Foto AP / Xinhua

Lees ook: Kim Jong-un laat zijn oom met terugwerkende kracht verdwijnen