Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Onthullend exposé ‘olympiër’ Poetin

Documentaire

Poetins Olympische Droom

Regie: Aleksandr Gentelev. In: 2 bioscopen.

Bijna overal leidt de voorbereiding van Olympische Spelen tot schandalen. Rusland, waar volgend jaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden, vormt geen uitzondering. In een documentaire die eerder opvalt door journalistieke dan door cinematografische kwaliteiten doet Aleksandr Gentelev heel wat uit de doeken. De misstanden mogen er bij dit prestigeproject van de Russische president Poetin zijn: de grootscheepse ecologische verwoesting van het achterland voor megalomane en onnodige bouwprojecten, de meedogenloze verdrijving van bevolking met gelegenheidswetgeving, tot investering gedwongen ondernemers, enorme corruptie in het algemeen. De keus voor het subtropische Sotsji, een merkwaardige keuze voor de Winterspelen, hangt vooral samen met de kans op blijvende waardevermeerdering van onroerend goed in het milde klimaat aldaar.