Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oekraïne zal snel akkoord met EU tekenen, zegt de vicepremier

Foto Reuters / Alexander Demianchuk

Sergej Arboezov, de vicepremier van Oekraïne, heeft gezegd dat Kiev “snel” een handels- en associatieakkoord met de EU zal tekenen. Hij gaf geen datum of deadline, meldt Reuters. Arboezov:

“Oekraïne zal snel dit associatieakkoord met de Europese Unie tekenen, met de nationale strategische interesses in het achterhoofd.”

Arbuzov maakte zijn opmerkingen na een gesprek met Stefan Füle, de eurocommissaris voor Uitbreiding. In dat gesprek is volgens Arboezov een ‘routekaart’ besproken om het akkoord te implementeren. Eerder vandaag deelde EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton al mee dat president Viktor Janoekovitsj nog altijd de intentie heeft een akkoord met de EU te tekenen.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Following #Ukraine situation closely & with great concern. EU stands ready to sign Association Agreement incl. DCFTA

Protesten na plotse koerswending

Bijna drie weken geleden zag de regering van Janoekovitsj er plotseling van af om zo’n akkoord te tekenen, waarna grote protesten van pro-Europese demonstranten uitbraken. Onder druk van de binnenlandse protestbeweging en westerse mogendheden heeft de Oekraïense regering de oproerpolitie teruggetrokken van het centrale plein in Kiev, dat wordt bezet door de demonstranten. Met name de VS dreigden met sancties.

Janoekovitsj heeft alle politieke partijen, maatschappelijke organisaties en de orthodoxe geestelijkheid opgeroepen tot rondetafelgesprekken.