Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oekraïne tegen VS: we gebruiken geen wapens tegen burgers

Activisten warmen zich vannacht aan vuur op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Activisten warmen zich vannacht aan vuur op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. AP/Sergei Grits

Oekraïne heeft de Verenigde Staten vannacht verzekerd dat het geen gewapende troepen zal inzetten tegen de talloze demonstranten. Dat verklaart het Pentagon vanmorgen tegenover persbureau Reuters. Washington sloeg alarm na berichtgeving waaruit bleek dat er geweld werd gebruikt tegen demonstranten.

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft nu een toezegging van zijn Oekraïense collega Pavlo Lebediev nadat Hagel waarschuwde voor “de potentiële schade die iedere betrokkenheid van het leger bij het opbreken van de grootschalige demonstraties kan aanrichten.” Dit is vervolgens doorgegeven aan de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten sancties tegen Oekraïne niet uit te sluiten wegens het vele geweld waarmee de oproerpolitie tegen demonstranten optreedt. De Verenigde Staten houden nu ”alle opties” open.

Demonstratie hield stand ondanks offensief oproerpolitie

Het grote aantal demonstranten heeft gisteren standgehouden op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev nadat autoriteiten de tot dusver meest krachtige poging hebben ondernomen om de protestactie tegen de regering van Janoekovitsj te beëindigen. Burgers demonstreren sinds de regering een akkoord voor toenadering tot de EU onder druk van Rusland niet ondertekende. Met bulldozers en grote ordetroepen van de politie is gepoogd de demonstranten te verdrijven.

Bij confrontaties gisternacht tussen deze oproerpolitie en de demonstranten raakten tientallen mensen gewond. De politie probeerde een groot tentenkamp van betogers te ontruimen. Tegen de ochtend vroeg gaf de politie het echter op. De demonstranten noemden dit een grote overwinning.

In een verklaring maande de minister van Binnenlandse Zaken vervolgens iedereen tot kalmte. Hij zei dat het niet zijn bedoeling was mensen van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar de demonstraties voornamelijk plaatsvinden, te verdrijven. Maar hij zei niet waarom er duizenden politieagenten met helmen en schilden op het plein afkwamen.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj liet hierop gisteren weten dat hij met alle partijen om de tafel wil om een compromis te vinden voor de groeiende politieke crisis. Protestleider Tyagninok zegt dat er geen gesprek kan zijn totdat de president tegemoetkomt aan de eisen van de demonstranten.