Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

TV-rechten kwalificatieduels Oranje na bijna 20 jaar weer bij NOS

Felicitaties voor Robin van Persie (L) door zijn teamgenoten (VLNR) Jetro Willems, Arjen Robben en Wesley Sneijder na het scoren van 1-0 tijdens Nederland-Turkije in de laatste kwalificatiereeks van Oranje.
Felicitaties voor Robin van Persie (L) door zijn teamgenoten (VLNR) Jetro Willems, Arjen Robben en Wesley Sneijder na het scoren van 1-0 tijdens Nederland-Turkije in de laatste kwalificatiereeks van Oranje. ANP / Henk Jan Dijks

Voetbalkijkers zullen het de komende vier jaar bij kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal moeten stellen zonder interviews door Hans Kraay jr. en de karakteristieke prijsvragen van SBS6. De NOS heeft na twintig jaar namelijk de uitzendrechten terug in handen.

De publieke omroep zond voor het laatst kwalificatieduels van Oranje uit in aanloop naar het EK van 1996. Daarna verdwenen de wedstrijden naar de commerciële zenders. De NOS hield wel altijd de uitzendrechten van de eindtoernooien in handen. Tot en met het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland, met het EK 2016 in Frankrijk als tussenstation, zijn alle officiële duels van het Nederlands elftal dus bij de publieke omroep te zien.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS:

“De kwalificatietoernooien krijgen een compleet nieuw format. Er gaat veelal in de weekeinden gespeeld worden, in plaats van op vrijdag en dinsdag. Verder krijgt het toernooi een uniforme uitstraling en de toplanden spelen niet langer tegelijk, zodat er iedere speelavond wel een boeiende wedstrijd te zien is. Daarom hebben we behalve de kwalificatieduels van Oranje ook de samenvattingsrechten van alle andere wedstrijden gekocht.”

Liefhebbers van het commentaar bij SBS door Leo Oldenburger of presentatoren als Jan Joost van Gangelen en Kraay hoeven mogelijk niet volledig zonder. De rechten op vriendschappelijke duels van het Nederlands elftal zijn namelijk niet gekocht door de NOS.

De omroep meldt dat de investering in de Oranje-rechten, voor het eerst verkocht door de Europese voetbalbond UEFA, niet betekent dat andere voetbalrechten worden afgestoten. “Nu gaan we proberen de Eredivisie of UEFA Champions League binnen te halen”, aldus De Jong.