Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Noord-Holland doet onderzoek naar gesjoemel bij ondergang Econcern

Het provinciehuis van Noord-Holland. Gedeputeerde Staten willen duidelijkheid of de belangen van de provincie zijn geschaad.
Het provinciehuis van Noord-Holland. Gedeputeerde Staten willen duidelijkheid of de belangen van de provincie zijn geschaad. Foto ANP / Marcel Antonisse

Het provinciebestuur van Noord-Holland gaat een forensisch accountant inschakelen om onderzoek te doen naar de gang van zaken rond het bedrijf Econcern. Gedeputeerde Staten willen duidelijkheid of de belangen van de provincie zijn geschaad.

Gisteren werd bekend dat Albert Moens, voormalig gedeputeerde van Noord-Holland, zich in 2008 voor verleende diensten heeft laten betalen door Econcern, een bedrijf dat zich specialiseerde in duurzame energie. Dat bleek uit het onderzoeksrapport naar over faillissement van Econcern. Moens, die dit jaar is overleden, zat toen nog in het college van Gedeputeerde Staten.

Moens bracht na zijn aftreden diensten in rekening bij Econcern, dat een relatie had met de provincie. Hij declareerde ruim 25 duizend euro voor 26 dagen werk. In het rapport staat ook dat accountant PwC knoeide met de cijfers. Zo werd het jaarverslag van 2007 zonder controle goedgekeurd.

Gang van zaken ‘bestuurlijk laakbaar’

Het college noemt de in het verslag beschreven gang van zaken ‘bestuurlijk laakbaar’, zo staat in een brief (pdf) aan Provinciale Staten van Noord-Holland. Gedeputeerde Staten sluiten niet uit dat ook andere dossiers uit de periode waarin Moens gedeputeerde was in het onderzoek moeten worden betrokken. Het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond.

De curatoren van Econcern, dat in 2009 failliet ging, hebben een tuchtklacht ingediend tegen PwC. De accountant neemt in een verklaring afstand van alle beschuldigingen.