Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Nieuwe proef: gemakkelijker een hypotheek voor flexwerkers

Foto ANP/Robin Utrecht

Uitzendbureau Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis starten in januari een proef waarbij een groep werkenden met een tijdelijk contract een hypotheek kan krijgen. Er wordt niet gelet het arbeidsverleden, maar op het vooruitzicht op werk.

De pilot richt zich voorlopig op 1.200 flexwerkers van Randstad. Kandidaten die een hypotheek willen worden getoetst op de kansen op de arbeidsmarkt, mobiliteit, flexibiliteit en de bereidheid te investeren in opleiding. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

‘Flexwerkers met perspectief net zo behandeld als andere huizenkopers’

Flexwerkers die van de uitzendorganisatie een zogenoemde perspectiefverklaring krijgen, worden door Obvion, een dochter van de Rabobank, op dezelfde manier behandeld als huizenkopers met een werkgeversverklaring.

Een woordvoerder:

“De hypotheek moet natuurlijk binnen het budget van de aanvrager passen, maar dat geldt voor iedereen. Een notering bij Bureau Krediet Registratie kan nog roet in het eten gooien als iemand bijvoorbeeld schulden blijkt te hebben.”

Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland tegenover de krant:

“Het is de hoogste tijd dat deze groep dezelfde rechten krijgt als mensen met een vast contract. Het is bovendien goed voor de economie als er, op een verantwoorde manier, meer hypotheken kunnen worden afgesloten.”

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH), verwacht volgens de Volkskrant dat meer hypotheekverstrekkers volgen als de proef slaagt. De drie partijen van de proef verwachten dat ze volgend jaar ongeveer honderd perspectiefverklaringen afgeven. “Als dit werkt, gaan we het breder in de markt zetten en kunnen ook andere flexwerkers, bijvoorbeeld uitzendkrachten, in aanmerking komen”, aldus de woordvoerder van Obvion.